BIO

*CHARSZNICKIE POLA Barszcz biały na zakwasie (500ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5906395043071
  • Opakowanie na 4 litry barszczu białego. Czy wiesz, że .... od pokoleń stosujemy naturalną metodę kiszenia barszczu białego. Dzięki doborowi składników najwyższej jakości produkt jest niepasteryzowany i nie zawiera żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości i przeciwutleniaczy. Przepis na charsznicki barszcz biały z borowikami: zagotowujemy 3,5l wody. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby kroimi w plasterki i dusimy na maśle z cebulą, aż się lekko zarumienią. Do gotującej wody dodajemy grzyby i cebulę, gotujemy ok.10min. Do wywaru dolewamy mleko i dobrze rozmieszany barszcz biały. Pozostawiamy na ogniu na około 5 minut. Odstawiamy i dolewamy śmietankę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, można dodać ząbek czosnku. Podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

    Barszcz biały na zakwasie ekologiczny

    Skład: woda, zakwas chlebowy (mąka pszenna*, woda) 14,5%, mąka żytnia*, mąka pszenna*, sól
    *produkty pochodzące z upraw ekologicznych  

    Objętość netto: 500ml

    Pochodzenie: Polska

    Wartość odżywcza w 100ml produktu:
    Wartość energetyczna: 64 kcal (271 kJ)
    Białko: 1,7g
    Węglowodany: 13g
    w tym cukry: 0,3g
    Tłuszcz: 0,3g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,1g
    Sól: 0,42g

    Certyfikacja: PL-EKO-07 AGRO BIO TEST, rolnictwo UE

    Producent: Charsznickie Pola Natury Sp.zo.o. Sp.K., ul.Wielicka 250, 30-663 Kraków

    Informacje dodatkowe:


    Przed użyciem wstrząsnąć do całkowitego rozpuszczenia naturalnego osadu. Dopuszcza się osad mączny na powierzchni oraz lekkie zagazowanie produktu.
    Przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 2 miesiące

     

    Przepis

    Barszcz biały
    Barszcz biały

    SKŁADNIKI:

    • 100 g boczku (wędzonego lub surowego)
    • 2 białe kiełbaski parzone lub surowe
    • 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml)
    • korzeń pietruszki
    • marchew
    • sól morska lub himalajska
    • zmielony pieprz biały
    • liść laurowy
    • majeranek
    • ziele angielskie
    • czosnek
    • 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej + 50 ml wody
    • 2 łyżki śmietany
    • roślinnej do zagęszczenia
    • 1-2 łyżki chrzanu sok z cytryny (opcjonalnie)
    • natka pietruszki (opcjonalnie)
    • jajka

     

    Gotowa lista zakupowa

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Gotujemy ok. 3l wody, dodajemy białą kiełbasę i boczek, zagotowujemy na średnim ogniu, bez przykrycia ok. 15 minut. Zbieramy pianę powstałą podczas gotowania. Dodajemy 2-3 liście laurowe, 2-3 kulki ziela angielskiego, pietruszkę, marchew i gotujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Mieszamy mąkę z wodą i śmietaną, dodajemy roztwór do zupy zagęszczając ją, gotujemy jeszcze ok. 5 minut z dodatkiem chrzanu. Do tak przygotowanej bazy wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby można dodać większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku. Zupę doprawiamy pieprzem, majerankiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i opcjonalnie sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z białą kiełbasą, jajkiem na twardo, natką pietruszki, dodatkowym chrzanem.