WEGETARIAŃSKI BIO

BIOFOOD Kapusta kiszona (600g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907752683978
    Producent: BIO FOOD
  • Kapusta kiszona BIO

    Masa netto: 600g

    Producent: BIO FOOD

    Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.

    Pochodzenie: Polska

    Skład: kapusta kiszona* 80% , marchew* 20%, sól

    *składniki pochodzenia ekologicznego

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 48/12
    Białko (g): 1,1
    Węglowodany (g): 3,4
    W tym cukry (g): 1,3
    Tłuszcz (g): 0,2
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,04
    Błonnik pokarmowy (g): 2,1
    Sól (g): 0,65

    Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze do 4°C

    PRODUKT BIO: TAK

    Przepis

    Bigos wegański
    Bigos wegański

    SKŁADNIKI:

    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 2 kg kapusty białej
    • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 cebule pokrojone w kostkę
    • 8 liści laurowych
    • 10 ziaren ziela angielskiego
    • 2 słodkie jabłka pokrojone w ósemki
    • 50 g suszonych śliwek
    • 50 g suszonej żurawiny
    • 100 ml ginu lub jałowcówki
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu czarnego

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Kiszoną kapustę odciśnij z soku (sok zatrzymaj) i posiekaj. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przelać zimną wodą i ponownie odcisnąć. Odstaw na bok. Białą kapustę drobno posiekaj i również odłóż. Grzyby zalej gorącą wodą i kiedy zmiękną, pokrój w paseczki (tu również nie wylewaj wody). Na oleju zeszklij cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Dodaj posiekaną białą kapustę (z kiszoną poczekaj), posól delikatnie, aby puściła wodę, i duś do miękkości. Aby nie przywarła, możesz podlewać wodą z moczenia grzybów. Dodaj kapustę kiszoną i pozostałe składniki, duś pod przykryciem na małym ogniu minimum 3 godziny. Jeśli bigos będzie za mało kwaśny, dodaj zachowany płyn wyciśnięty z kapusty kiszonej.