WEGETARIAŃSKI BIO

ALLOS Chałwa miodowa (75g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4016249003531
    Producent: ALLOS
  • Chałwa miodowa ekologiczna

    Skład:
    mielony sezam* (52%), miód*(48%)
    *certyfikowany składnik ekologiczny
    Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy.

    Masa netto: 75g

    Pochodzenie: rolnictwo spoza UE

    Wartość odżywcza w 100g produktu:
    Wartość energetyczna - 2410 kJ / 576 kcal
    Tłuszcz - 41,0 g
    w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 7,9 g
    Węglowodany - 35,7 g
    w tym cukry - 25,1 g
    Błonnik - 4,8 g
    Białko - 16,8 g
    Sól - <0,25 g

    Certyfikacja: GR-BIO-01

    Wyprodukowane przez: Allos GMBH, Zum Streek 5, 49457 Drebber, Niemcy
    Dystrubutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, PL-EKO-07


    Informacje dodatkowe:
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.


    Przepis

    Mazurek chałwowo - porzeczkowy
    Mazurek chałwowo - porzeczkowy

    SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

    • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
    • 50g mąki kukurydzianej
    • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szypta soli  
    • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
    • 70g syropu z agawy lub klonowego
    • 70g oleju słonecznikowego  
    • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
    • 2 łyżeczki ksylitolu
    • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
    • woda (opcjonalnie)

     

    Dodaj wszystkie

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

    Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”