AKA Ksylitol - naturalna substancja słodząca (1kg)
Ksylitol - naturalna substancja słodząca
Przeciwwskazania:
- Ksylitolu AKA nie należy podawać małym dzieciom (poniżej 3 roku życia) z powodu niewykształconego jeszczee w pełni układu trawiennego.
- Ksylitolu AKA nie powinno się podawać również zwierzętom, a szczególnie psom, ponieważ nie posiadają one enzymu trawiącego ksylitol co może wywołać poważne objawy, w tym uszkodzenia organów.
Masa netto: 1kg
Producent: PHU AKA
Dystrybutor: PHU Aka
Kraj poducenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Finlandia
Składniki: 100% ksylitol
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1008 kJ/ 240 kcal
Węglowodany (g): 100
Tłuszcz (g): 0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Białko (g): 0
Sól (g): 0
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
biszkopty:
- ½ szklanki aquafaby*
- 200 g cukru (ksylitolu/ erytrytolu)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
- 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki oleju
*wody odlanej z puszki ciecierzycy
masa:
- 2 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego
- 2-3 łyżki ulubionej substancji słodzącej
- filiżanka espresso
- 3-4 łyżki likieru amaretto
- kakao do posypywania warstw
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
Wodę z cieciorki wlej do dużej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Może to zająć do 10 minut. Wykonaj słynny test: odwróć miskę do góry dnem. Jeżeli piana nie wypływa, konsystencja jest idealna. Stopniowo dodawaj cukier. Za każdym razem dokładnie rozprowadź mikserem kolejną partię.
Następnie cienkim strumyczkiem dodawaj olej, cały czas miksując.
Na samym końcu wlej ocet kiedy składniki się połączą przerwij ubijanie.
Sypkie składniki przesiej bezpośrednio na pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą dużej, sylikonowej szpatuły.
Ciasto wyciskaj na blachy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Dobrze ubita masa powinna być bardzo puszysta i zwarta. Nie ma prawa się rozpływać. Zachowaj odległości gdyż biszkopty urosną.
Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Biszkopty nie będą tak rumiane jak te na jajkach jednak trochę się opalą :). Po upieczeniu, pozostaw ciasteczka na blasze i po chwili delikatnie zdejmuj. Jeżeli zostało Ci więcej ciasta (a powinno) zużyj całą masę.
Stałą masę mleka kokosowego przełóż do miski i ubij wraz ze słodzikiem. Zaparz espresso i połącz z amaretto.
Każdy biszkopt zanurz krótko w kawie i układaj na dnie blaszki lub dowolnego, płaskiego naczynia. Ja użyłam 3 mniejszych naczynek.
Pokryj warstwą kremu i posyp kakao.
W ten sam sposób przygotuj kolejne warstwy, aż do wykorzystania składników. Jeżeli masz więcej śmietany, możesz przygotować dodatkowo rozetki. Jeżeli śmietana jest zbyt płynna, schłódź ją dobrze i uwieńcz deser tuż przed podaniem.
Tiramisu chłódź przynajmniej 5-6 godzin.
Gotowe!