AKA Ksylitol - naturalna substancja słodząca (1kg)

Dodaj recenzję
Kod: 5908228012025
Producent: AKA
Ksylitol stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową, utrzymując w organiźmie odczyn zasadowy, co hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków. Ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier, a im niższy IG, tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu. Ksylitol wykazuje również działanie bakteriobójcze. ułatwia mineralizację (np. przyswajanie wapnia przez kości) przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła wzmacnia układ immunologiczny ma własności opóźniające proces starzenia reguluje pracę jelit zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoodpornością wskazany jest przy: „suchości w ustach”, „zajadach w kącikach ust”, infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła stosowany przy zapaleniu ucha środkowego, zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc i oskrzeli przy mukowiscydozie, nadkwasocie, likwiduje niemiły zapach z ust, sprzyja gojeniu

Ksylitol - naturalna substancja słodząca

Przeciwwskazania:

  • Ksylitolu AKA nie należy podawać małym dzieciom (poniżej 3 roku życia) z powodu niewykształconego jeszczee w pełni układu trawiennego.
  • Ksylitolu AKA nie powinno się podawać również zwierzętom, a szczególnie psom, ponieważ nie posiadają one enzymu trawiącego ksylitol co może wywołać poważne objawy, w tym uszkodzenia organów.

 

Masa netto: 1kg 

Producent: PHU AKA

Dystrybutor: PHU Aka 

Kraj poducenta: Polska

Kraj pochodzenia składników: Finlandia

Składniki: 100% ksylitol 

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1008 kJ/ 240 kcal
Węglowodany (g): 100
Tłuszcz (g): 0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0

Białko (g): 0
Sól (g): 0 

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK  

Bez glutenu w składnikach: TAK 

Bez laktozy: TAK 

Bez cukru: TAK 

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Przepis

Tiramisu bez jajek i mleka!
Tiramisu bez jajek i mleka!

SKŁADNIKI:

biszkopty:

  • ½ szklanki aquafaby*
  • 200 g cukru (ksylitolu/ erytrytolu)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju

*wody odlanej z puszki ciecierzycy

masa:

  • 2 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki ulubionej substancji słodzącej
  • filiżanka espresso
  • 3-4 łyżki likieru amaretto
  • kakao do posypywania warstw

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

Wodę z cieciorki wlej do dużej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Może to zająć do 10 minut. Wykonaj słynny test: odwróć miskę do góry dnem. Jeżeli piana nie wypływa, konsystencja jest idealna. Stopniowo dodawaj cukier. Za każdym razem dokładnie rozprowadź mikserem kolejną partię.

Następnie cienkim strumyczkiem dodawaj olej, cały czas miksując.

Na samym końcu wlej ocet kiedy składniki się połączą przerwij ubijanie.

Sypkie składniki przesiej bezpośrednio na pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą dużej, sylikonowej szpatuły.

Ciasto wyciskaj na blachy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Dobrze ubita masa powinna być bardzo puszysta i zwarta. Nie ma prawa się rozpływać. Zachowaj odległości gdyż biszkopty urosną.

Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Biszkopty nie będą tak rumiane jak te na jajkach jednak trochę się opalą :). Po upieczeniu, pozostaw ciasteczka na blasze i po chwili delikatnie zdejmuj. Jeżeli zostało Ci więcej ciasta (a powinno) zużyj całą masę.

Stałą masę mleka kokosowego przełóż do miski i ubij wraz ze słodzikiem. Zaparz espresso i połącz z amaretto.

Każdy biszkopt zanurz krótko w kawie i układaj na dnie blaszki lub dowolnego, płaskiego naczynia. Ja użyłam 3 mniejszych naczynek.

Pokryj warstwą kremu i posyp kakao.

W ten sam sposób przygotuj kolejne warstwy, aż do wykorzystania składników. Jeżeli masz więcej śmietany, możesz przygotować dodatkowo rozetki. Jeżeli śmietana jest zbyt płynna, schłódź ją dobrze i uwieńcz deser tuż przed podaniem.

Tiramisu chłódź przynajmniej 5-6 godzin.

Gotowe!