WEGETARIAŃSKI BIO

LECKER'S Aromat migdałowy (4 x 2ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4013044100434
    Producent: LECKER'S
  • Aromat migdałowy ekologiczny

    Objętość netto: 4 x 2ml

    Producent: Lecker's

    Pochodzenie: Niemcy

    Skład: 100 % naturalny aromat migdałowy* Olejek tłoczony na zimno z migdałów ekologicznych

    1/2 buteleczki wystarcza na 500 g mąki. Doskonale nadaje się do deserów- ciast, ciasteczek, sosów deserowych czy twarogów.

     Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1390/332

    Tłuszcz (g): 0

    - w tym nasycone kwasy tłuszczowe (g): 0

    Węglowodany (g): 0

    - w tym cukry (g): 0

    Białko (g): 0

    Sól (g): 0

    Certyfikacja: DE-OKO-001

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    PRODUKT BIO: TAK

    PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

    PRODUKT BEZ CUKRU: TAK

    PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK

    PRODUKT BEZ ORZECHÓW: NIE

    Przepis

    Babka wielkanocna ucierana
    Babka wielkanocna ucierana

    Wilgotna puszysta, lekka jak piórko – taka powinna być idealna babka wielkanocna. Do jej pieczenia najlepiej użyć ekologicznej mąki, jajek od kur z wolnego wybiegu oraz naturalnego, dobrej jakości masła.

    SKŁADNIKI:

    • 200 g ekologicznej mąki pszennej, owsianej lub gryczanej (mąki można łączyć)
    • 50 g ekologicznej mąki migdałowej
    • 250 g naturalnego masła
    • 1 szklanka cukru trzcinowego lub zdrowego słodzika (np. ksylitolu lub stewii)
    • 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    • skórka starta z 1 dobrze wyszorowanej cytryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
    • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 3-4 łyżki rodzynek
    • kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
    • szczypta soli
    • domowy lukier do dekoracji

     

    WYKONANIE

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. W mikserze ubij białka dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ostrożnie przełóż ją do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie dodaj słodzik, cukier z prawdziwą wanilią, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz 2-3 łyżki skórki pomarańczowej (resztę wykorzystasz później). Przesiej i wsyp oba rodzaje mąki, dodaj ekstrakt migdałowy i całość dokładnie wymieszaj.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".