


BEZGLUTEN Chleb słonecznikowy bezglutenowy (300g)
Z chleba słonecznikowego bezglutenowego przyrządzimy pyszne oraz zdrowe kanapki na śniadanie czy kolację. Hermetyczne opakowanie zapewnia świeżość i miękkość chleba przez długi czas. Wygodna formuła gotowych kromek, pozwala na szybkie przyrządzenie posiłku w każdych warunkach - w pracy, szkole czy na wycieczce. Chleb słonecznikowy bezglutenowy doskonale komponuje się ze smakiem świeżych warzyw. Warto dodać do niego plastry pomidora, ogórka czy liść sałaty i cieszyć się smakiem zdrowego i pożywnego posiłku.
Masa netto: 300g
Producent: EBEZGLUTEN
Dystrybutor: Bezgluten
Kraj producenta: Polska
Składniki: woda, skrobie (kukurydziana, ryżowa), mąki (ryżowa, kukurydziana), nasiona słonecznika 5,9%, olej rzepakowy, cukier trzcinowy, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza; drożdże, błonnik Psyllium, sól himalajska, proszek ze strąków drzewa świętojańskiego.
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1135/ 270
Węglowodany (g): 43,0
- w tym cukry (g): 4,2
Tłuszcz (g): 7,6
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,8
Błonnik (g): 10,0
Białko (g): 2,5
Sól (g): 1,3
Certyfikat: PL-089-009
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Nietestowany na zwierzętach: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- liście laurowe
- czosnek
- ziele angielskie
- goździki
- cynamon
- jałowiec
- anyż
- jabłko suszona
- śliwka wędzona
- 3 litry wody
- skórka od chleba na prawdziwym zakwasie (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Buraki szorujemy, kroimy w kawałki (nie musimy ich obierać). Wkładamy do garnka ceramicznego albo z kamionki. Dorzucamy przyprawy, pokrojone jabłko, śliwki, czosnek, chleb, zalewamy wodą, przykrywamy nie za szczelnie pokrywką i czekamy kilka dni. Po 3-4 dniach wyrzucamy skórkę i usuwamy biały nalot. Czekamy kolejne 2 dni. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Przecedzamy go, wyławiamy przyprawy, które dokładamy do barszczu, solimy, pieprzymy, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła i barszcz gotowy!