WEGETARIAŃSKI BIO

BIO PLANET Mąka żytnia razowa TYP 2000 1kg - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5907814665706
    Producent: BIO PLANET
  • Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta. Polecamy do wypieków ciemnego chleba żytniego (bardzo zwarta konsystencja), pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.

    SKŁADNIKI
    mąka żytnia razowa typ 2000* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) 

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

    Wartość energetyczna - 1348 kJ / 319 kcal

    Tłuszcz - 1,7 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g

    Węglowodany - 60 g

    w tym cukry - 0,9 g

    Białko - 9,0 g

    Sól - 0,01 g

    INFORMACJA ALERGENNA

    Produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

    Przepis

    Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką
    Chleb żytni na zakwasie z czarnuszką

    SKŁADNIKI:

    Czas przygotowania: 40 min ; 2 bochenki  

    • 2,5 szklanki letniej wody  
    • 1 kg mąki żytniej razowej Organic
    • 3 dag drożdży zakwas – pierwszy raz dodajesz suchy zakwas z torebki (potem zostawiasz sobie w lodówce odrobinę ciasta i przy pieczeniu następnego chleba dodajesz kawałek tego ciasta)
    • czarnuszka (albo kminek, jak kto woli)  
    • łyżeczka soli morskiej                          

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Mieszasz składniki w misce – wsyp mąkę (przesiej ją na wszelki wypadek), wlej trochę wody, wkrusz drożdże, jak się zapienią, dolej resztę wody, sól, przyprawę i dokładnie wymieszaj, a potem wyrób dłonią. Miskę okryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu – ciasto powinno rosnąć ok. 2–3 godzin.  Może dłużej, tylko trzeba podźgać czasem widelcem, żeby nie wyleciało z miski. Blachy smarujesz oliwą, wlewasz masę do 2/3 wysokości blachy, obsypujesz czarnuszką, wstawiasz do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczesz od dołu ok. 1–1.15 h.  Sprawdź po godzince, żeby nie przypalić, piekarniki są różne.