BYODO Musztarda dijon, bezglutenowa (125ml) - BIO
Musztarda dijon, bezglutenowa BIO
Objętość netto: 125ml
Producent: BYODO
Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Składniki: woda, ocet spirytusowy*, brązowe nasiona gorczycy*, sól morska
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 918 kJ/ 220 kcal
Węglowodany (g): 8,9
Tłuszcz (g): 13,3
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Błonnik (g): 0
Białko (g): 14,6
Sól (g): 7,2
Alergeny: gorczyca
Certyfikat: DE-OKO-013 rolnictwo UE, PL-EKO-01
Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka wody
- 5 szt. oliwek czarnych
- 3 liście sałaty lodowej
- 5 szt. pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- łyżeczka szczypiorku
- 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 ząbek czosnku
- 1/ 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- kurkuma, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.