Słodzik na bazie erytrytolu
Skład: erytrytol.
Masa netto: 500g
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 0,2kcal
Białko: 0g
Węglowodany: 99g
w tym cukry: 0g
Alkohole wodorotlenowe: 99g
Tłuszcz: 0g
w tym nasycone: 0g
Sól: 0g.
Producent: PPHU MIPAMA Sp.j., ul. Rogatka 7a, 62-860 Opatówek
Informacje dodatkowe:
Zdrowa alternatywa dla powszechnie używanego trzcinowego cukru białego. Jest pochodzenia roślinnego i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Jest otrzymywany z kukurydzy z użyciem drożdży. Zarówno jego indeks glikemiczny jak i kaloryczność są bliskie zeru - dobry dla diabetyków.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Bananowy ryż
Przepis na zdrowe śniadanie.
Składniki:
- 250 g ryżu
- 400 ml napoju kokosowego Ecomil
- 4 łyżki erytrytolu
- 2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g wiórków kokosowych
- 200 ml kremu kokosowego Ecomil
- 10 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
- 2 banany
- 2 łyżeczki białych nasion sezamu
Przygotowanie:
- Ryż moczyć w wodzie min. 12 godzin, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie odsączyć.
- Ryż przełożyć do sitka i postawić na krawędzi garnka z wodą, podgrzać na dużym ogniu, przykryć garnek i gotować przez 40 minut.
- Podgrzać sok kokosowy w innym garnku na średnim ogniu razem z erytrytolem, esencją waniliową i solą i poczekać, aż się zagotuje.
- Zmieszać ryż, poprzednią mieszankę i wiórki kokosowe w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
- Rozcieńczyć krem kokosowy i drobną mąkę kukurydzianą w szklance i podgrzać mieszaninę w rondlu na małym ogniu przez 5 minut, mieszając.
- Obrać banany i pokroić je wzdłuż.
- Rozłożyć ryż na głębokich talerzach i udekorować bananami, sosem kokosowym i sezamem.
Przepis: @veganiacos