BIO

Bakłażan ekologiczny 600g - BIO (I)

(1 Opinii) Dodaj recenzję
Kod: 280181???????

Bakłażan ekologiczny znany również pod nazwą: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste.  Może mieć kształt jajowaty, kulisty, owalny, gruszkowaty lub cylindryczny; należy do rodziny psiankowatych (tak jak pomidor, ziemniaki, papryka); gotowany ma goryczkę jada się go w postaci duszonej, pieczonej lub grillowanej. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, prawie nie zawierają sodu, są bogate w potas oraz błonnik.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Hiszpania

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

Wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna (kcal) 24
  • Tłuszcz 0,2 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Sód 2 mg
  • Potas 229 mg
  • Węglowodany 6 g
  • Błonnik 3 g
  • Cukry 3,5 g
  • Białko 1 g

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak
Jw

świeży i bardzo smaczny

Przepis

Grillowane ekologiczne warzywa
Grillowane ekologiczne warzywa

Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

Przygotowanie: 5 min

Gotowanie: 10 min

Poziom: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 2 borowiki
  • 2 cebule
  • 1 pak choi
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 gałązki mięty
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kroimy cukinię, bakłażan i grzyby w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę i paprykę kroimy na 4 części. Warzywa podsmażamy na patelni grillowej, kontrolując aby równomiernie się rumieniły. Podajemy razem z oliwą, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz ziołami.