


Bakłażan ekologiczny 600g - BIO (I)
Bakłażan ekologiczny znany również pod nazwą: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste. Może mieć kształt jajowaty, kulisty, owalny, gruszkowaty lub cylindryczny; należy do rodziny psiankowatych (tak jak pomidor, ziemniaki, papryka); gotowany ma goryczkę jada się go w postaci duszonej, pieczonej lub grillowanej. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, prawie nie zawierają sodu, są bogate w potas oraz błonnik.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna (kcal) 24
- Tłuszcz 0,2 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Cholesterol 0 mg
- Sód 2 mg
- Potas 229 mg
- Węglowodany 6 g
- Błonnik 3 g
- Cukry 3,5 g
- Białko 1 g
Jw
|
Joanna w 30-03-2019
świeży i bardzo smaczny |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023.
Składniki na 4 porcje:
- 1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
- 1 bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
- 2–3 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 duża czerwona papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
- 1 duża żółta papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
- 1 puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych w soku pomidorowym (najlepiej pieczonych)
- 1 i 1/2 szklanki (266 g) białej fasoli (np. cannellini), ugotowanej lub z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej + więcej (w razie potrzeby)
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ugotowany makaron, ryż lub kasza, do podania
- 2 łyżki (8 g) posiekanej natki pietruszki
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wyłóż 2 duże blachy papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.
2. Wyłóż na nie pokrojone warzywa – cebulę, bakłażana, cukinię, paprykę i czosnek. Powinny tworzyć jedną warstwę. Spryskaj je olejem w sprayu, dopraw solą i pieprzem. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, dorzuć pomidory z puszki oraz fasolę, wymieszaj, posyp majerankiem i tymiankiem. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i dopiekaj jeszcze 10–15 minut, aż warzywa staną się miękkie i soczyste.
3. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj na ciepło z dowolnym makronem, ryżem lub wybraną kaszą, posypane natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 1 porcji (bez makaronu, ryżu czy kaszy): 200 kcal,
11 g białka, 1 g tłuszczu, 40 g węglowodanów,
11 g cukru, 12 g błonnika