Bakłażan ekologiczny 700g - BIO (I)
Bakłażan ekologiczny znany również pod nazwą: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste. Może mieć kształt jajowaty, kulisty, owalny, gruszkowaty lub cylindryczny; należy do rodziny psiankowatych (tak jak pomidor, ziemniaki, papryka); gotowany ma goryczkę jada się go w postaci duszonej, pieczonej lub grillowanej. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, prawie nie zawierają sodu, są bogate w potas oraz błonnik.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna (kcal) 24
- Tłuszcz 0,2 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Cholesterol 0 mg
- Sód 2 mg
- Potas 229 mg
- Węglowodany 6 g
- Błonnik 3 g
- Cukry 3,5 g
- Białko 1 g
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Poziom: łatwy
Składniki na 4 porcje:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 2 borowiki
- 2 cebule
- 1 pak choi
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 4 gałązki mięty
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kroimy cukinię, bakłażan i grzyby w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Cebulę i paprykę kroimy na 4 części. Warzywa podsmażamy na patelni grillowej, kontrolując aby równomiernie się rumieniły. Podajemy razem z oliwą, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz ziołami.