


Bakłażan ekologiczny 600g - BIO (I)
Bakłażan ekologiczny znany również pod nazwami: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste; może mieć kształt jajowaty, kulisty, owalny, gruszkowaty lub cylindryczny; należy do rodziny psiankowatych (tak jak pomidor, ziemniaki, papryka); gotowany ma goryczkę jada się go jako duszony w tłuszczu (oleju); niewskazany dla osób otyłych (jest porowaty i chłonie tłuszcz), kobiet w ciąży, małych dzieci, chorych na reumatyzm, podagrę, przewód pokarmowy i nerki - jest ciężko strawny, powoduje wzdęcia i gazy. Mazalety: obniżają poziom cholesterolu we krwi, prawie nie zawierają sodu mają dużo potasu, bogate w błonnik.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Hiszpania
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna (kcal) 24
- Tłuszcz 0,2 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Cholesterol 0 mg
- Sód 2 mg
- Potas 229 mg
- Węglowodany 6 g
- Błonnik 3 g
- Cukry 3,5 g
- Białko 1 g
Przepis
składniki:
- 1 bakłażan
- szczypta soli
- oliwa z oliwek extra virgin
- pesto Verde Ecomil
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 garść czarnych oliwek (bez pestek)
- 2 garście wegańskiego startego sera
- oregano
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Umyj bakłażana i usuń zieloną część. Pokrój w plastry o grubości jednego centymetra i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj trochę soli i oliwy z oliwek i piecz w piekarniku przez 15 minut. Gdy bakłażan jest w piekarniku, posiekaj pomidorki koktajlowe i oliwki. Gdy bakłażan będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i na każdy plasterek dodaj sos pesto, pomidorki koktajlowe, oliwki, starty ser i odrobinę oregano. Piecz przez kolejne 10 minut.
Przepis pochodzi od dostawcy Ecomil.