BIO

Cukinia ekologiczna 1kg - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 280431???????

Cukinia ekologiczna; należy do warzyw dyniowatych, najbardziej wartościowa jest wtedy gdy ma 15 do 25 cm długości i na końcu tkwi jeszcze okwiat, ma wtedy delikatną skórkę, której nie trzeba obierać. Można ją jeść na surowo – działa  doskonale na trawienie, na większość chorób wątroby, ogólnie dodatnio na cały przewód pokarmowy. Ma takie same wartości jak dynia – zawiera dużo witaminy A i sole mineralne.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia:Włochy

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Koreańska zupa z kimchi
Koreańska zupa  z  kimchi

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.

 Na 1 porcję:  Kalorie: 266,7 kcal Białko: 12,7 g  Tłuszcz: 10 g  Węglowodany: 30,5 g  Błonnik: 3,6 g

Składniki na 4 porcje:

• 1 kostka naturalnego tofu

• makaron udon

• 1 cukinia

• 300 g wegańskiego kimchi

• ½ puszki (200 g) pokrojonych pomidorów bez skórek

• 3 ząbki czosnku

• 1 cebula

• 1–2 cm świeżego imbiru

• 5 suszonych grzybów shiitake, w całości

• 1 l bulionu warzywnego

• 2 łyżki oleju sezamowego

• 2 łyżki sosu sojowego

• 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

• pasta gochujang (opcjonalnie)

Dodatkowo:

• zielona cebulka

• papryczka chili

• prażony sezam

Sposób przygotowania:

1. Tofu pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Kimchi dokładnie posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj.

2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty.

3. Dodaj imbir oraz czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.

4. Dodaj posiekane kimchi, pomidory i grzyby shiitake. Wlej bulion i syrop klonowy  lub syrop z agawy, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

5. Po tym czasie wrzuć do garnka tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw w  ciepłe miejsce.

6. W osobnym garnku ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.

7. W miseczkach układaj makaron i wstążki cukinii. Dodaj pastę gochujang.  Zalewaj gorącą, świeżo ugotowaną zupą.

8. Przed podaniem posyp zieloną cebulką, papryczką chili i sezamem.