BIO

GHEE EASY Masło klarowane ekologiczne (100g) - BIO

(1 Opinii) Dodaj recenzję
Kod: 8717953206442
Producent: GHEE EASY
Ghee to masło klarowane, które charakteryzuje się wysokim punktem dymienia - 250 stopni C. Idealne do smażenia. Masło klarowane, czyli masło GHEE od wieków używane jest w tradycyjnej kuchni indyjskiej, ajurwedyjskiej czy tybetańskiej. Powstaje w procesie gotowania i oczyszczania masła pozbawiając go laktozy, kazeiny, wody i innych zanieczyszczeń. Wysoka temperatura dymienia oraz delikatny, lekko orzechowy smak sprawiają, że masło klarowane świetnie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia.

Masło klarowane - BIO

 

Skład: tłuszcz mleczny bio 100%

Alergeny: mleko, laktoza

Masa netto: 100g

Kraj pochodzenia: Holandia

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 895 kcal (3681 kJ)
Białko: <0,5g
Węglowodany: <0,5g
w tym cukry: <0,5g
Tłuszcz: >99,5g
w tym kwasy tłuszczowe: 62,5g
Sól: <0,5g

Certyfikacja: NL-BIO-01

Producent: Ghee Easy B.V., Amsterdam NL

Informacje dodatkowe: Nie przechowywać w lodówce, trzymać w ciemnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące

M

Super!

Przepis

Karp w płatkach migdałowych
Karp w płatkach migdałowych

  Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.

Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karpia
  • sok z cytryn
  • masło klarowane
  • 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • mały kawałek startego korzenia imbiru
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.

Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać ok. 15 minut.