ORGANIC Morele suszone ekologiczne (200g) - BIO
Masa netto: 200g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Składniki: morele suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza w 100g :
Wartość energetyczna - 1206 kJ / 285 kcal
Tłuszcz - 0,5 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 63 g,
w tym cukry - 56 g
Białko - 3,4 g
Sól - 0,06 g
Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- aromat waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 5 dag rodzynek
- odrobina rumu
- 8–10 daktyli
- 12–15 suszonych moreli
- 3 garście żurawiny suszonej
- 2 garście orzechów włoskich
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
1. Rodzynki zalej rumem i mocz 3 godziny.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i aromatem waniliowym. Następnie dodawaj do niego na przemian mąkę oraz żółtka. Gdy składniki się połączą, dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj łyżką.
5. Odsączone z rumu rodzynki połącz z pokrojonymi bakaliami.
6. Do bakalii wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
7. Tak przygotowaną bakaliową mieszankę przesyp do ciasta i przemieszaj łyżką.
8. Dwie keksówki 12 × 22 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
9. Przełóż ciasto do keksówek. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
10. Gdy ciasto ostygnie, możesz je polukrować i posypać płatkami migdałów lub oprószyć cukrem pudrem.