WEGETARIAŃSKI BIO

DIET-FOOD Siemię lniane mielone - odtłuszczone (200g) - BIO

Kod: 5901549275384
Producent: DIET-FOOD
Bio Flax to źródło wielu minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych, dlatego należy do kategorii tzw. SUPER FOOD - żywności o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Jest ono bardzo bogate w błonnik, cynk oraz witaminę E. Jest również źródłem dużej ilości kwasów omega-3 i omega-6. Siemię lniane odgrywa również bardzo ważną rolę w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie. Zmielone siemię można spożywać z ulubionym mlekiem, jogurtem lub sokiem, albo dodawać do płatków, deserów i sałatek.

Wymieszaj jedną łyżeczkę z ulubionym mlekiem, jogurtem lub sokiem, dodaj do płatków, deserów i sałatek. Jedz 2-3 łyżeczki dziennie.

Masa: 200g

Producent: Diet Food

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: 100% organiczne zmielone siemię lniane

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1264/303
Węglowodany (g): 3,7
- w tym cukry (g): 3,7
Tłuszcz (g): 7,8
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,9
Błonnik (g): 33,8
Białko (g): 37,4
Sól (g): 0,1

Możliwe alergeny: Produkt może zawierać soję, pszenicę oraz gluten

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu w składnikach: TAK 

Bez cukru: TAK 

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

 

 

 

Przepis

Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu
Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu

  Nadzienie makowe:

  1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

SKŁADNIKI:

(16 sztuk):

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej
  • 30 g mielonego siemienia lnianego
  • 30-40 g wybranej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol)
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200-300 ml ciepłego napoju roślinnego
  • 2 gruszki
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie makowe:

  • 50 g maku mielonego
  • 30 g rodzynek
  • 40 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • syrop daktylowy lub ksylitol do posłodzenia
  • 200 ml wody do ugotowania maku

Do posypania:

  • cukier-puder z ksylitolu

 

PRZYGOTOWANIE:

Nadzienie makowe:

  1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

Ciasto:

  1. Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy stopniowo podgrzany napój roślinny i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale i z możliwością swobodnego połączenia składników.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie powinno być już wyrośnięte i prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni, dłonie natłuszczamy olejem. Łyżką nabieramy porcję ciasta, delikatnie spłaszczamy, na środek nakładamy nadzienie makowe, zawijamy ciasto w ten sposób, by mak znalazł się w środku i formujemy płaskie placuszki. Bułeczki powinny urosnąć na patelni. Smażymy z obu stron.

 

Uwagi:

Napój roślinny do ciasta nie może być gorący. Najlepiej sprawdzić to wkładając do niego palec. Nie przygotowujemy uformowanych placuszków na zapas, tylko każdorazowo formujemy tyle, by zmieściły się na patelni. Bułeczki przekręcamy tylko dwa razy, nie klepiemy ciasta i nie ugniatamy ciasta na patelni.