Czosnek na wzmocnienie odporności

Czosnek na wzmocnienie odporności

2

Czosnek właściwości lecznicze zawdzięcza między innymi obecności siarkowego związku allicyny. Ten związek warunkuje też charakterystyczny zapach jak ma świeży ząbek czosnku. A jaki wpływ ma czosnek na odporność?

Czosnek właściwości lecznicze zawdzięcza między innymi obecności siarkowego związku allicyny. Ten związek warunkuje też charakterystyczny zapach jak ma świeży ząbek czosnku. A jaki wpływ ma czosnek na odporność?


Czosnek różne rodzaje

Mówiąc Allium warto doprecyzować o jaki rodzaj czosnku chodzi. Czosnki jako rośliny można podzielić na: dzikie, ozdobne i uprawne. Coraz większą popularność jako przyprawa, wśród czosnków dzikich zajmuje czosnek niedźwiedzi. Wśród czosnków uprawnych jest czosnek purpurowy, różowy, sycylijski, białawy i czosnek pospolity zwany też czosnkiem zwyczajnym czyli Allium sativum.


Bogata historia czosnku

Czosnek pospolity ze względu na swoje prozdrowotne właściwości dał się poznać już 4500 lat przed naszą erą. Spożywano go w Babilonie i doceniano jego właściwości lecznicze, a także służył jako amulet traktowany jako roślina magiczna. Był znany i spożywany w starożytnym Egipcie i Grecji. Gdy w Europie szalała dżuma, czosnek był ważnym sprzymierzeńcem. W 1858 roku Ludwik Pasteur, który stworzył współczesną mikrobiologię, odkrył, że czosnek skutecznie zwalcza bakterie duru brzusznego.


Czosnek właściwości

To jakie właściwości ma czosnek, zawdzięcza zawartości związków hormonalnych i antybiotycznych. Czosnek właściwości i działanie ma podobne do działania kitu pszczelego. Jest silnym środkiem bakteriobójczym. Czosnek właściwości lecznicze zawdzięcza obecności charakterystycznych związków czyli temu, że czosnek zawiera allicynę i garlicynę.


Czosnek właściwości na naczynia krwionośne

Kardiolodzy doceniają to jaki ma czosnek wpływ na zdrowie i naczynia krwionośne. Badania z roku 1981 w Uniwersytecie Ontario wykazały, że narody, u których spożywanie czosnku jest na wysokim poziomie, odznaczają się mniejszą zapadalnością na choroby serca. Tak cenne właściwości czosnku biorą się z tego, że zawiera on co najmniej paręnaście antyoksydantów. Przeciwutleniacze sprawiają, że tętnice są zdrowe i drożne. Przy czym gotowany czosnek właściwości zdrowotne na serce zachowuje.


Czosnek właściwości na poziom cholesterolu

Czosnek właściwości lecznicze wręcz, ma jeśli ktoś ma wysoki poziom cholesterolu. Bardzo dużo publikacji potwierdza to jakie czosnek właściwości ma przy obniżaniu poziomu cholesterolu. Na międzynarodowej konferencji na temat tego jakie właściwości ma czosnek padło stwierdzenie, że już 3 surowe ząbki czosnku dziennie mogą obniżyć poziom cholesterolu o około 10%.


Czosnek właściwości przeciwkrzepliwe

Czosnek właściwości przeciw nadmiernej krzepliwości krwi ma dobrze udokumentowane. Jedzenie 3 surowych ząbków czosnku dziennie przedłuża czas krzepnięcia i zwiększa aktywność fibrynolityczną osocza krwi o około 20%. Badacze wykazali także, że składniki czosnku zdecydowanie przyspieszają zdolność rozpuszczania zakrzepów i dzięki temu posiada czosnek właściwości poprawy płynności krwi. Stwierdzono, że czosnek działa na poprawę krążenia krwi, a także " oczyszcza" ją z niepożądanych składników.


Czosnek właściwości zdrowotne

Czosnek właściwości zdrowotne wykazuje także u osób ze zmianami reumatycznymi. Jedzony regularnie czosnek właściwości lecznicze pokazywał u osób ze zmianami zapalnymi kości i stawów. Właściwości zdrowotne dotyczyły zmniejszenia bólów kostno - stawowych.


Jak jeść czosnek

Czosnek właściwości swoje zachowuje niezależnie od postaci, w jakiej jest jedzony. Spożywanie czosnku na surowo czy w postaci gotowanej nie ma znaczenia dla właściwości przeciwkrzepliwych. W profilaktyce chorób układu sercowo - naczyniowego kontrola czynników krzepnięcia krwi za pomocą diety może mieć większe znaczenie niż kontrola cholesterolu. Czyli na pytanie w tym kontekście jak jeść czosnek dla zdrowia, można odpowiedzieć, że postać jedzonych ząbków czosnku nie ma znaczenia.


Czy czosnek jest zdrowy?

Nawet nie znając badań naukowych, to obecność od tysiącleci czosnku w diecie dowodzi, że ma czosnek właściwości zdrowotne. W medycynie ludowej czosnek obok imbiru jest doceniany za środek przeciwko wzdęciom. Ma to duże znaczenie przy gotowaniu potraw powodujących wzdęcia w obszarze układu pokarmowego. Do gotowania warzyw strączkowych czosnek właściwości ma zdecydowanie poprawiające trawienie.


Właściwości zdrowotne - kuracja tybetańska

Z trudno dostępnych terenów mieszkalnych najwyższych gór świata pochodzi przepis medycyny ludowej na nalewkę mającą szerokie zastosowanie. Wykorzystany w niej czosnek właściwości lecznicze ma obniżające ciśnienie krwi, leczące bóle głowy, brak apetytu, arteriosklerozę i liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.


Jak zrobić nalewkę czosnkową?

Nalewka to jeden ze sposobów jak jeść czosnek. Według ludowego przepisu potrzeba na nią ok. 350 g czosnku z upraw ekologicznych i 250 ml spirytusu 96 %. Rozdrobnione i zgniecione w moździerzu ząbki czosnku zalewa się w szklanej butelce alkoholem, szczelnie zamyka i przechowuje przez 10 dni w ciemnym, suchym miejscu. Po tym czasie nalewkę trzeba przecedzić i przelać do mniejszych szklanych buteleczek z dozownikiem kropli i pozostawić jeszcze na 3 tygodnie. Później już można przeprowadzić kurację i przekonać się czy czosnek jest zdrowy.


Kuracja tybetańska

W kuracji tybetańskiej wykorzystuje się właściwości czosnku, które zostały wyciągnięte przez alkohol. Zalecenia całej kuracji trwającej 11 dni polegają na stopniowym zwiększaniu ilości kropli nalewki wymieszanej z sokiem owocowym. Zaczyna się od 1 kropli przed śniadaniem, szóstego dnia jest to już maksymalna ilość 15 kropli, a w pozostałych dniach stopniowo zmniejsza się ilość dodawanych kropli. Oczywiście osoby przyjmujące farmakologiczne leki powinny skonsultować ze swoim lekarzem możliwość stosowania czosnku.


Jak jeść czosnek?

Przed odpowiedzią na pytanie jak jeść czosnek, warto zadbać o jego jakość. Zdecydowanie polecane jest stosowanie czosnku z upraw ekologicznych. Aby wykorzystać właściwości zdrowotne czosnku, powinien być on jedzony regularnie. Wystarczy długofalowo wprowadzić do codziennego jadłospisu nawet jeden ząbek czosnku, aby poczuć jakie ma właściwości zdrowotne. Przechowywanie główek czy ząbków czosnku powinno odbywać się w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w otwartym pojemniku.


Czosnek a odporność

Jeśli chce się na bieżąco podnieść odporność na przeziębienia, warto dodać do wody 2 rozdrobnione ząbki czosnku surowego, pozostawić na 4 godziny, a później regularnie popijać po parę łyków takiej wody. Można również kupić czosnek w kapsułkach, co jest dobre dla osób nietolerujących charakterystycznego zapachu czosnku.


Jak poradzić sobie z zapachem czosnku

Czosnek jest ogólnie doceniany za swój wpływ miedzy innymi na odporność, jednak wiele osób rezygnuje z jedzenia czosnku ze względu na charakterystyczny zapach tego warzywa bogatego w związki siarki. Jednym ze sposobów jest łykanie gotowych kapsułek ze sproszkowanym czosnkiem, jednak warto wypróbować też inne sposoby. Aby osłabić ten intensywny zapach po spożyciu czosnku, polecane jest żucie ziaren kawy, kardamonu, anyżu, zjedzenie natki pietruszki lub zjedzenie jabłka.


Czosnek właściwości zdrowotne

Naukowo potwierdzono właściwości bakteriobójcze czosnku w przypadku takich chorób jak: biegunka i nieżyt jelit, a także tyfus i cholera. Codzienne jedzenie czosnku lekko obniża niewysokie nadciśnienie tętnicze. Czosnek zawiera przeciwutleniacze i dzięki temu korzystnie działa w profilaktyce chorób naczyniowo - sercowych. Osłabia symptomy miażdżycy. inne wymieniane zalety czosnku, a zwłaszcza regularnego spożywania to stymulowanie soków trawiennych, dezynfekcja jelit, stymulacja pracy serca i odkwaszenie organizmu.


Czosnek właściwości żywieniowe

Ważną korzyścią żywieniową przy spożywaniu czosnku jest jego przeciwutleniające działanie. Spowalnia to starzenie się komórek. Czosnek zwłaszcza w połączeniu ze źródłami potasu w pożywieniu skutecznie obniża ciśnienie. W czosnku wyróżnia się też olejek eteryczny, minerały i oligoelementy, w tym selen, witaminy, a także białko, węglowodany i błonnik.


Kiedy na pewno warto jeść czosnek?

Czosnek właściwości lecznicze posiada pod warunkiem, że jest regularnie codziennie jedzony. Najlepiej jeść czosnek jako surowy, może być posiekany lub rozgnieciony. Profilaktycznie wystarczy gdy jest to jeden ząbek czosnku dziennie. Kuracja wzmacniająca to 2-3 ząbki czosnku dziennie. Gdy jest się w podróży, aby uniknąć kłopotów ze strony układu pokarmowego, można przed każdym posiłkiem zjeść ząbek surowego czosnku. Przy biegunce zalecana jest ilość 5 do 10 ząbków czosnku na dobę.


Czosnek używany zewnętrznie

Z drobno rozdrobnionego czosnku z dodatkiem tłuszczu i oleju można przygotować rodzaj maści na ropne zmiany skórne. Czosnek można też przykładać na ukąszenia owadów, brodawki, odciski i modzele. Torbiele i cysty też można pocierać kawałkiem czosnku kilka razy dziennie. A pod koniec tego leczenia dobrze jest przyłożyć okłady z glinki. Gdy boli ucho można spróbować czy pomoże starty ząbek czosnku zawinięty w gazę i umieszczony w uchu.


Kto nie powinien jeść czosnku?

Czosnek w dużych ilościach jest ciężkostrawny i może drażnić błony śluzowe przewodu pokarmowego. Dlatego przeciwskazane jest jedzenie czosnku przy ostrym nieżycie żołądka i jelit. Gdy ktoś ma niedociśnienie tętnicze, również powinien uważać z jedzeniem czosnku, który działa łagodnie obniżająco na ciśnienie tętnicze. Gdy ktoś przyjmuje farmakologiczne leki zawsze powinien skonsultować z lekarzem możliwe interakcje tych leków z jedzonym czosnkiem.


Legendarny czosnek

Czosnek jest znany od wieków jako lek ludowy. Współczesne badania potwierdzają, że ma czosnek właściwości lecznicze, na przykład na pewno lekko obniża ciśnienie tętnicze u osób z umiarkowanym nadciśnieniem. Warunkiem jest oczywiście regularne codzienne spożywanie czosnku. Zbadano, że w miarę upływu czasu działanie czosnku nasilało się, z czego można wyciągnąć wniosek o pewnym efekcie kumulacji.


W jakim mechanizmie czosnek obniża ciśnienie?

Mechanizm obniżania ciśnienia przez czosnek poprzez relaksujące działanie na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych potwierdzono w badaniach na zwierzętach. Te rozluźniające działanie sprawia, że naczynia krwionośne się rozszerzają. Czosnek zawiera znaczne ilości adenozyny, która działa rozkurczająco na mięśnie gładkie. Czosnek wykazuje działanie obniżające ciśnienie zarówno w stanie surowym jak i gotowanym.


Czosnek na wzdęcia

Ma czosnek właściwości zdrowotne także jako produkt hamujący wydzielanie gazów. Czosnek używany jako przyprawa, tak jak imbir, silnie hamuje wytwarzanie gazów w jelicie grubym. Dlatego warto dodawać czosnek do pokarmów wzdymających takich jak: warzywa strączkowe, rzepa, brukiew i kapustne: kalafior, kapusta, brukselka i brokuły.


Czosnek a żołądek

Jedzenie czosnku może powodować zgagę. Jednak w wielu badaniach potwierdza się, że czosnek może być dobroczyńcą dla żołądka. Stwierdzono, że czosnek może opóźniać powstawanie uszkodzeń żołądka i tworzenie się wrzodów. Naukowcy uważają, że takie działanie wynika z właściwosci łagodnego podrażniania ściany żołądka. Pobudza to produkcję prostaglandyn czyli substancji ochronnych zwiększających oporność komórek na działanie soków trawiennych.


Przeciwutleniacze w czosnku

Antyoksydanty dostarczane regularnie do komórek ciała to kluczowy składnik dla lepszego zdrowia i przedłużenia życia. Przeciwutleniacze dostarczane z jedzeniem bronią komórek ciała przed atakami wolnych rodników, które stale tworzą się podczas metabolizmu. To przeciwutleniacze chronią przed chorobami, a ich niedobór czyni organizm bardzo wrażliwym na zewnętrzne zagrożenia. Na czele pokarmów bogatych w przeciwutleniacze znajduje się czosnek.


Pokarmy bogate w antyoksydanty

Czosnek zawiera ponad piętnaście różnych substancji chemicznych mających moc działania przeciwutleniającego, dlatego powinien znaleźć się jako przyprawa w codziennym jadłospisie. Czosnek otwiera listę pokarmów szczególnie cennych jeśli chodzi o zawartość i aktywność przeciwutleniaczy. Znajdują się na niej między innymi: awokado, szparagi, jagody, orzechy, brokuły, warzywa kapustne, ryby, owies, marchewka i różne przyprawy w tym czosnek.


Czosnek wzmacnia odporność

Składniki czosnku działają toksycznie na nienaturalne dla organizmu komórki i podobnie jak niektóre leki może je uszkadzać. Siarkowe składniki czosnku wzmagają aktywność komórek układu odpornościowego makrofagów i limfocytów T czyli kluczowych elementów układu odpornościowego. Czosnek ma również działanie bakteriobójcze co ma ogromne działanie w profilaktyce i wzmacnia odporność organizmu.


Jakie pokarmy wzmacniają, a jakie osłabiają odporność?

Dobrze funkcjonujący układ immunologiczny jest podstawą zdrowia. To ochrona organizmu zarówno przed przeziębieniem jak i poważnymi chorobami. Czynniki zewnętrzne mają bardzo ważny wpływ na odporność. Jednym z tych czynników jest dieta. Można wspierać swoją odporność jedząc określone pokarmy. Do pokarmów, które mogą pobudzać układ odpornościowy należą między innymi te bogate w beta- karoten i cynk, jogurt, grzyby shiitake i czosnek.


Ciekawostka na temat czosnku

Czy wiesz, że czosnek znajduje się wśród pokarmów, które mogą pomóc w poprawie nastroju? Wymieniane są także warzywa bogate w kwas foliowy na przykład szpinak, produkty bogate w selen w tym ryby i owoce morza, kofeina i węglowodany. Przy okazji badań nad wpływem czosnku na układ krążenia i poziom cholesterolu okazało się, że działa on także na nastrój. Jedzenie czosnku u osób z wysokim poziomem cholesterolu przełożyło się na zauważalne zmniejszenie uczucia zmęczenia, lęku, nadpobudliwości i nerwowości.


Czosnek

Czosnek od zarania dziejów był znany na całym świecie dzięki dzięki działaniu zwalczającemu bakterie, wirusy i pasożyty jelitowe. Jest dobrym środkiem na przeziębienia, działa przeciwzaplanie i wzmaga odporność organizmu. Polecana ilość czosnku to 2 ząbki dziennie. Większa ilość może u niektórych osób powodować wzdęcia czy biegunki.


Czosnek surowy czy gotowany

Jeśli chodzi o działanie przeciwbakteryjne to surowy czosnek ma silniejsze działanie. Natomiast gotowanie nie zmniejsza innych cennych właściwości czosnku takich jak działanie ochronne na układ sercowo - naczyniowy. Obróbka termiczna nie zmienia też działania czosnku na układ pokarmowy oraz właściwości przeciwutleniających. Zaletą gotowanego czosnku jest też zmniejszenie jego ostrego zapachu.