![*KRAJOWY Burak młody (botwina) [1szt.] [pęczek] - BIO (k) (f) *KRAJOWY Burak młody (botwina) [1szt.] [pęczek] - BIO (k) (f)](/media/products/e9a834995f1c0e5646038707cfa198a8/images/thumbnail/gallery_burak.jpg?lm=1646908386)
*KRAJOWY Burak młody (botwina) [1szt.] [pęczek] - BIO (k) (f)
Dodaj recenzję
Kod: 2048
Producent: Produkt sezonowy - WARZYWA I OWOCE BIO
Botwina ekologiczna łodygi, liście i ogonki buraka ćwikłowego o dużej wartości odżywczej – ma dużo potasu, witaminy A i B; jest wysoko zasadotwórczy ale zawiera sporo szczawianu wapnia (nie dla chorych na kamicę nerkową).
Więcej
Przepis
Barszcz czerwony czysty
SKŁADNIKI:
- 3 kg buraków na 5 litrowy garnek
- 2-3 ziarna jałowca
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- 1 szklanka soku jabłkowego
- kwas buraczany
PRZYGOTOWANIE:
Buraki bardzo drobno kroimy i zalewamy zimną wodą, tak żeby je przykryła. Odstawiamy na minimum 2 godziny i mieszamy co jakiś czas – barwnik powinien przechodzić do wody. Powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut z ziarnami jałowca, czosnkiem i tymiankiem, następnie przecedzamy. do odcedzonego barszczu dodajemy sok jabłkowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy kwas buraczany i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale już nie do zagotowania.