WEGETARIAŃSKI BIO

*KRAJOWY Burak młody (botwina) [1szt.] [pęczek] - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Botwina ekologiczna łodygi, liście i ogonki buraka ćwikłowego o dużej wartości odżywczej – ma dużo potasu, witaminy A i B; jest wysoko zasadotwórczy ale zawiera sporo szczawianu wapnia (nie dla chorych na kamicę nerkową).

    Przepis

    Barszcz czerwony czysty
    Barszcz czerwony czysty

    SKŁADNIKI:

    • 3 kg buraków na 5 litrowy garnek
    • 2-3 ziarna jałowca
    • sólpieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku
    • szczypta tymianku
    • 1 szklanka soku jabłkowego
    • kwas buraczany

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Buraki bardzo drobno kroimy i zalewamy zimną wodą, tak  żeby je przykryła. Odstawiamy na minimum 2 godziny i mieszamy co jakiś czas – barwnik powinien przechodzić do wody. Powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut z ziarnami jałowca, czosnkiem i tymiankiem, następnie przecedzamy. do odcedzonego barszczu dodajemy sok jabłkowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy kwas buraczany i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale już nie do zagotowania.