WEGETARIAŃSKI BIO

ALCE NERO Czekolada gorzka z kawałkami kakao (100g) - BIO Fair Trade

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8009004901261
    Producent: ALCE NERO
  • Czekolada gorzka z kawałkami kakao - EKO

    Waga: 100g

    Producent: Alce Nero

    Skład: cukier trzcinowy* (17%), masło kakaowe* (15,5%), pasta kakaowa* (57,6%), naturalny aromat wanilii*, kakao min. 80%, rozdrobnione prażone ziarna kakao* (10%)
    * składniki ekologiczne

    Przepis

    Placek kokosowy z kremem orzechowym
    Placek kokosowy z kremem orzechowym

    Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na każdą okazję, to placek kokosowy z pewnością sprawdzi się w 100%. Ciasto ma lekkość biszkoptu, jest łatwe w wykonaniu, a do tego stanowi świetną bazę dla różnych dodatków, dzięki którym możesz za każdym razem nadawać mu nieco inny charakter. Placek kokosowy idealnie sprawdzi się zarówno do kawy w gronie przyjaciół, jak i podczas odświętnych okazji. Doskonale smakuje sam, jak i z dowolną masą, którą możesz przełożyć jego puszyste warstwy. Poniżej podajemy przepis na poprawę każdego humoru ;)

    SKŁADNIKI:

    • 150 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi kukurydzianej
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 80 g syropu ryżowego
    • 180 ml napoju sojowego
    • 3 jajka
    • 80 ml oleju słonecznikowego
    • 12 g proszku do pieczenia

    Do kuwertury czekoladowej:

    • 210 g pokruszonej gorzkiej czekolady (bez cukru)
    • 150 g śmietany roślinnej

    Do przełożenia i dekoracji:

    • 300–350 g kremu orzechowego do smarowania
    • 500 g polewy czekoladowej śruta kakaowa

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Przesiać razem mąkę ryżową, skrobię, proszek do pieczenia i odstawić. Utrzeć żółtka z syropem ryżowym, dolewając powoli olej, następnie dodawać naprzemiennie składniki sypkie i napój sojowy. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Ubić białka na sztywno i dodać do ciasta kokosowego. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (o średnicy 20–24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przygotować krem czekoladowy: podgrzać śmietanę i zdjąć z ognia, zanim się zagotuje. Dodać czekoladę i wymieszać tak, aby uzyskać gładki krem, pozbawiony grudek. Schłodzić. Placek przekroić na pół i posmarować kremem orzechowym. Położyć drugą połowę placka, pokryć polewą czekoladową i udekorować śrutą kakaową oraz płatkami kokosowymi.

    * Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.