BEZGLUTENOWE BIO

ALCE NERO Czekolada gorzka z kawałkami kakao bezglutenowa (100g) - BIO Fair Trade

Dodaj recenzję
Kod: 8009004901261
Producent: ALCE NERO
Tabliczka ekologicznej gorzkiej czekolady o min. 80% zawartości masy kakaowej. Posypana rozdrobnionymi ziarnami kakaowca. Kakao użyte w produkcji tej czekolady pochodzi z małych gospodarstw w Południowej Ameryce, a współpraca z nimi oparta jest na Sprawiedliwym Handlu (Fair Trade). Spożywanie czekolady dostarcza organizmowi magnezu i podnosi poziom endorfin nazywanych hormonem szczęścia.

Masa netto: 100g 

Producent:  ALCE NERO

Dystrybutor: Bio Palnet

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: miazga kakaowa*, cukier trzcinowy* (17 %), tłuszcz kakaowy*, rozdrobnione prażone ziarna kakaowca* (10 %), wanilia*.

*certyfikowany składnik ekologiczny

Masa kakaowa min. 80 %.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2604/620
Węglowodany (g): 23,0
 - w tym cukry (g): 17,0
 - w tym poliole (g): 29,0
Tłuszcz (g): 52,0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 32,0
Błonnik (g): 12,0
Białko (g): 9,0
Sól (g): 0,02

Możliwe alergeny: może zawierać mleko (łącznie z laktozą), orzechy laskowe, migdały.

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: NIE

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Placek kokosowy z kremem orzechowym
Placek kokosowy z kremem orzechowym

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na każdą okazję, to placek kokosowy z pewnością sprawdzi się w 100%. Ciasto ma lekkość biszkoptu, jest łatwe w wykonaniu, a do tego stanowi świetną bazę dla różnych dodatków, dzięki którym możesz za każdym razem nadawać mu nieco inny charakter. Placek kokosowy idealnie sprawdzi się zarówno do kawy w gronie przyjaciół, jak i podczas odświętnych okazji. Doskonale smakuje sam, jak i z dowolną masą, którą możesz przełożyć jego puszyste warstwy. Poniżej podajemy przepis na poprawę każdego humoru ;)

SKŁADNIKI:

Do kuwertury czekoladowej:

Do przełożenia i dekoracji:

  • 300–350 g kremu orzechowego do smarowania
  • 500 g polewy czekoladowej śruta kakaowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Przesiać razem mąkę ryżową, skrobię, proszek do pieczenia i odstawić. Utrzeć żółtka z syropem ryżowym, dolewając powoli olej, następnie dodawać naprzemiennie składniki sypkie i napój sojowy. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Ubić białka na sztywno i dodać do ciasta kokosowego. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (o średnicy 20–24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przygotować krem czekoladowy: podgrzać śmietanę i zdjąć z ognia, zanim się zagotuje. Dodać czekoladę i wymieszać tak, aby uzyskać gładki krem, pozbawiony grudek. Schłodzić. Placek przekroić na pół i posmarować kremem orzechowym. Położyć drugą połowę placka, pokryć polewą czekoladową i udekorować śrutą kakaową oraz płatkami kokosowymi.

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.