
Jabłka ekologiczne GALA 1kg - BIO (I)
Jabłka działają korzystnie na organizm dzięki obecności pektyn – „wymiatają” z jelit niestrawione resztki pokarmowe, neutralizują toksyny, obniżają poziom cholesterolu.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Włochy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis z produktem: Jabłka ekologiczne GALA 1kg - BIO (I)
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI
- 850 g gotowej masy makowej
- 60–70 dag jabłek
- 3 szklanki kaszy manny
- 10 dag masła
- 6 jaj
- 3 szklanki cukru
- 5 dag rodzynek
- łyżka skórki pomarańczowej
- 5 dag orzechów włoskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Wykonanie
1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Masło stop, a żółtka utrzyj z cukrem.
3. Do miski przełóż masę makową. Dodaj jabłka, kaszę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu migdałowego, letnie masło, żółtka z cukrem, rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy. Miksuj, aż składniki się połączą.
4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do gotowej masy makowej i dokładnie wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do wysmarowanej blaszki wielkości 24 × 24 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół) godzinę i dziesięć minut. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu nie powinien być oklejony ciastem (może być wilgotny, bo ciasto zawiera jabłka).
6. Letnie ciasto oprósz cukrem pudrem.