BIO PLANET Mak niebieski (400g) - BIO
Mak niebieski ekologiczny
Ekologiczny mak niebieski wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy, do których jest dodawany uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, tortów, makówek, lodów. Doskonale komponuje się również z bakaliami, owocami, a także stanowi podstawę bożonarodzeniowej kutii.
Masa netto: 400g
Producent: Bio Planet
Skład: mak niebieski* 100% (składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI:
- 200 g suchego maku mielonego
- 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
- 50 g mąki gryczanej białej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
- ½ łyżeczka sody
- sok z ½ cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki wybranego oleju
- wybrana substancja słodząca do smaku
Lukier:
- 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.
* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl