


EKOWITAL Olej lniany ekologiczny tłoczony na zimno 250ml
Najwyższej kategorii olej lniany uzyskany bezpośrednio z nasion lnu to źródło kwasów linolenowego (Omega-3) oraz linolowego (Omega-6). Olej uzyskany z lnu z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech. Ma specyficzny smak i zapach. Należy go spożywać na zimno.
Objętość netto: 250ml
Producent: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Włochy
Składniki: Olej uzyskany z lnu z certyfikowanych upraw ekologicznych we Włoszech.
Alergeny: Może zawierać śladowe ilości sezamu i soi.
Wartość odżywcza produktu na 100g:
- Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3404 kJ/ 828 kcal
- Białko (g): 0,0
- Węglowodany (g): 0,0
- W tym cukry (g): 0,0
- Tłuszcz (g): 92,0
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 10,0
- Sól (g): 0,0
Certyfikacja: IT BIO 007 rolnictwo UE, PL-EKO-01
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
SKŁADNIKI: na 1 bochenek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
- 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
- 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
- olej do wysmarowania
- foremki do pieczenia
- opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.