GHEE EASY Masło klarowane ekologiczne (100g) - BIO
Masło klarowane - BIO
Skład: tłuszcz mleczny bio 100%
Alergeny: mleko, laktoza
Masa netto: 100g
Kraj pochodzenia: Holandia
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 895 kcal (3681 kJ)
Białko: <0,5g
Węglowodany: <0,5g
w tym cukry: <0,5g
Tłuszcz: >99,5g
w tym kwasy tłuszczowe: 62,5g
Sól: <0,5g
Certyfikacja: NL-BIO-01
Producent: Ghee Easy B.V., Amsterdam NL
Informacje dodatkowe: Nie przechowywać w lodówce, trzymać w ciemnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące
Przepis
Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.
Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem.
SKŁADNIKI:
- 1 kg karpia
- sok z cytryn
- masło klarowane
- 200 g płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu
- mały kawałek startego korzenia imbiru
- sól morska
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.
Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.
Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać ok. 15 minut.