


Śmietana z Bifidobakteriami, zawartość tłuszczu 12%.
Skład: śmietana 12%, Bifidobacterium lactis (Bb-12).
Zawartość tłuszczu 12%
Objętość netto: 250ml.
Pochodzenie: Polska
PL 10191601 WE
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 134kcal (556kJ)
białko - 2,7g
tłuszcz - 12g
węglowodany - 3,9g
Wyprodukowano przez P.P.H. "Klimeko" Bogusław Klimczak, Dionizów 2, 98-220 Zduńska Wola.
Informacje dodatkowe:
Przechowywać w lodówce, w temperaturze 1-6ºC.
Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 7 dni.
Przepis
Masło orzechowe karmelowe, z kakao i grubą solą.
SKŁADNIKI:
- 200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 60-80 ml śmietanki
- 2 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej
Do kajmaku:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 ml śmietanki roślinnej (np. migdałowej)
- 150 g cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku doprowadź do wrzenia cukier, śmietankę i olej. Mieszaj około 5 minut, zestaw z ognia i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Orzeszki dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dobrze jest zatrzymać co kilka sekund sprzęt, aby uniknąć przegrzania. Dodaj kajmak, kakao i zimną śmietankę, aby masło uzyskało kremową konsystencję. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką sól.
PRZECHOWYWANIE:
Masło przechowuj w słoiczku, w lodówce około 7 dni.