VITAVEGAN Soda oczyszczona bezglutenowa bez laktozy (20g)
Soda oczyszczona bezglutenowa bez laktozy
Skład: wodorowęglan sodu (soda oczyszczona)
Produkt może zawierać alergeny: sezam, gorczycę, soję.
Masa netto: 20g
Pochodzenie: Niemcy
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Warość energetyczna: 0 kJ / 0 kcal;
Tłuszcz: 0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 0 g;
w tym cukry: 0 g;
Błonnik: 0 g;
Białko: 0 g;
Sól: 68,5 g
Dystrybutor: Bio Planet Sp. z o.o., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Informacje dodatkowe:
Produkt nadaje się do pieczenia i gotowania.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI:
- 200 g suchego maku mielonego
- 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
- 50 g mąki gryczanej białej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
- ½ łyżeczka sody
- sok z ½ cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki wybranego oleju
- wybrana substancja słodząca do smaku
Lukier:
- 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.
* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl