CEROŃ Miód faceliowy (400g)

Dodaj recenzję
Kod: 5904933512102
Producent: CEROŃ
Miód faceliowy wytwarzany jest z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth) – jednorocznej rośliny siewnej wywodzącej się z Kalifornii, lecz uprawianej też w innych rejonach świata, między innymi w Polsce. Facelia zaliczana jest do rodziny ogórecznikowatych. Miód faceliowy charakteryzuje się silnym zapachem, ma nietypową, jasnokremową barwę, niekiedy wręcz białą. Jego konsystencja, podobnie jak w przypadku produktu wytwarzanego z nektaru lipy, jest mazista. Mimo, iż kwiat facelii wydziela silną woń, sam miód nie należy do silnie zapachowych.

Chemiczne właściwości miodu faceliowego - w jego składzie znajdują się:

  • cukry proste: glukoza i fruktoza, które łącznie stanowią przeszło 70 procent zawartości
  • cukry złożone, zwłaszcza dekstryny
  • białka, zwłaszcza prolina
  • enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza, inwertaza
  • olejki eteryczne
  • kwasy organiczne, w tym jabłkowy i mlekowy
  • drożdże i pleśnie
  • składniki mineralne, takie jak potas, wapń, sód, żelazo, miedź
  • witaminy C i B

Masa netto: 400 g
Producent: CEROŃ
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Polska
Składniki: 100% miód naturalny

Wartości odżywcze w 100g:
Wartość odżywcza 1420/340
Węglowodany <70 g
Białko 0.3 g
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK