Bazylia ekologiczna pęczek - BIO (k)
Bazylia pęczek - EKO
Ilość: 50g
W gospodarstwach ekologicznych:
- zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się naturalne metody
- zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach – jedzą tylko naturalne pożywienie i dużo przebywają na świeżym powietrzu. Bardzo często do hodowli używa się starych ras zwierząt
- nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie
- nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin
- zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze
- uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób
Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Składniki:
- świeża papryka,
- 6 średnich świeżych pomidorów,
- 500ml bulionu warzywnego
- cukinia,
- 2 suszone pomidory,
- 2 suszone morele bez pestek,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- kawałek pora,
- przyprawy: suszone oregano, suszony tymianek, pieprz ziołowy, świeże listki bazylii,
- olej kokosowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Świeże pomidory przekrój na pół i piecz w piekarniku ok. 20 minut, razem z papryką. Por drobno posiekaj i podduś na łyżce wody lub kilku kroplach oleju kokosowego. Dodaj garść posiekanej natki pietruszki, upieczone pomidory i paprykę morele, suszone pomidory i przyprawy. Miksuj ok. 20 sekund na wysokich obrotach. Dolej bulion warzywny, gotuj ok. 5 minut. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zupy. Gotuj ok. 10 minut. Podawaj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i świeżej bazylii. Możesz doprawić śmietanką migdałową lub kokosową do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.