BIO

Bazylia ekologiczna pęczek - BIO (k)

Dodaj recenzję
Kod: 2501

Bazylia pęczek - EKO

Ilość: 50g

W gospodarstwach ekologicznych:
- zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się naturalne metody
- zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach – jedzą tylko naturalne pożywienie i dużo przebywają na świeżym powietrzu. Bardzo często do hodowli używa się starych ras zwierząt
- nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie
- nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin
- zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze
- uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób

Kraj pochodzenia: Polska




Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Ullenkowa pomidorowa z makaronem cukiniowym
Ullenkowa pomidorowa z makaronem cukiniowym

Składniki:

  • świeża papryka,
  • 6 średnich świeżych pomidorów,
  • 500ml bulionu warzywnego
  • cukinia,
  • 2 suszone pomidory,
  • 2 suszone morele bez pestek,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kawałek pora,
  • przyprawy: suszone oregano, suszony tymianek, pieprz ziołowy, świeże listki bazylii,
  • olej kokosowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Świeże pomidory przekrój na pół i piecz w piekarniku ok. 20 minut, razem z papryką. Por drobno posiekaj i podduś na łyżce wody lub kilku kroplach oleju kokosowego. Dodaj garść posiekanej natki pietruszki, upieczone pomidory i paprykę morele, suszone pomidory i przyprawy. Miksuj ok. 20 sekund na wysokich obrotach. Dolej bulion warzywny, gotuj ok. 5 minut. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zupy. Gotuj ok. 10 minut. Podawaj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i świeżej bazylii. Możesz doprawić śmietanką migdałową lub kokosową do smaku.

 

Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.