WEGETARIAŃSKI BIO

*KRAJOWA Bazylia pęczek (50g) - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Bazylia pęczek - EKO

    Ilość: 50g

    W gospodarstwach ekologicznych:
    - zamiast sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin stosuje się naturalne metody
    - zwierzęta hodowane są w dobrych warunkach – jedzą tylko naturalne pożywienie i dużo przebywają na świeżym powietrzu. Bardzo często do hodowli używa się starych ras zwierząt
    - nie degraduje się gleby tylko utrzymuje się ją w dobrym stanie
    - nie uprawia się genetycznie modyfikowanych roślin
    - zachowane są zadrzewienia śródpolne, oczka wodne, miedze
    - uprawa ziemi, pielęgnacja roślin i zwierząt wymaga większego nakładu pracy dzięki czemu w gospodarstwie znajduje zatrudnienie więcej osób

    Kraj pochodzenia: Polska




    Przepis

    Zielone placuszki z natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim
     Zielone placuszki z natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim

    Przepyszne placuszki, które są kwintesencją zdrowia – zwłaszcza jeśli doda się do nich czosnku niedźwiedziego. Jeśli go nie masz, możesz pominąć ten składnik i po prostu wykorzystać ulubione zioła.

     

    SKŁADNIKI:

    • 1 szklanka listów natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii (jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj więcej natki)

    • garść liści bazylii, lubczyku, koperku lub innych ziół

    • 1½ szklanki mąki orkiszowej lub owsianej

    • 1 jajko od kury z wolnego wybiegu

    • ½ szklanki kefiru

    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

    • 1 łyżka soku z cytryny

    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    • ulubiony olej roślinny do smażenia

    WYKONANIE:

    Listki natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii umyj i osusz na sicie. Wrzuć je do miksera (użyj końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości. Przepisy na cztery pory roku".