"Po prostu chleb" Siegfried Brenneis

"Po prostu chleb" Siegfried Brenneis

2

Domowe pieczywo na zakwasie KROK PO KROKU.

Książka " Po prostu chleb", której autorem jest Siegfried Brenneis, to przewodnik krok po kroku jak upiec domowe pieczywo na zakwasie. Przepisy obejmują różne rodzaje chleba, a także przeróżne bułeczki, słone przekąski oraz słodkości. Chleb na zakwasie to w wielu kulturach wielowiekowa tradycja i podstawowy element codziennej diety. I chociaż książek, blogów i stron internetowych traktujących o domowym wypieku chleba jest bardzo dużo, to nadal wytworzenie dobrego zakwasu jest wiedzą nieomal tajemną!

W wielu rodzinach to wiedza przekazywana następnym pokoleniom. Autor jako praktyk zdradza jak wyhodować, odpowiednio prowadzić i przechowywać aktywny zakwas. Podkreśla, że w przypadku zakwasu trudno liczyć na natychmiastowy efekt, ale jak zapewnia - cierpliwość się opłaci. To długi proces fermentacji zakwasu powoduje, że ciężkostrawne węglowodany są wchłaniane prawie w całości, dzięki czemu nie powodują uciążliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Chleb na zakwasie ma bardziej wyrazisty, wyważony i dla wielu - lepszy smak, niż ten pieczony wyłącznie na drożdżach. Chleb na zakwasie jest nie tylko zdrowy i smaczny, lecz także długo zachowuje świeżość. Warto po przeczytaniu książki upiec według wskazówek Autora własny chleb ze składników w jakości ekologicznej i z dumą wyjąć z piekarnika pachnące dzieło!