„Święta, święta i po świętach”  Paweł Płaczek

„Święta, święta i po świętach” Paweł Płaczek

2

Książka „Święta, święta i po świętach” Pawła Płaczka ma podtytuł „Celebracja przez cały rok” i rzeczywiście zawiera przepisy, które są aktualne o każdej porze roku. To okrągłe 100 podpowiedzi jak stworzyć niezapomniane smakowo menu na wiele uroczystości. Oczywiście święta Bożego Narodzenia kojarzone są z „żelaznym” zestawem dań i Autor przedstawia je w tradycyjnym wydaniu, jednak zawsze podpowiada jak można je modyfikować i dopasować do innej okazji. Są też podpowiedzi jak uprościć gotowanie, a jednak nie zatracić tego charakterystycznego sznytu danego święta. W książce można znaleźć przepisy na tradycyjny czerwony barszcz na zakwasie z uszkami, karp po żydowsku i kapustę z grzybami, ale też na bakłażana pieczonego z sosem sojowym i podanego na kremowym serku, brukselkę z cynamonem i chili czy cytrusy z makiem i sosem musztardowym.

Warto sięgać po „Święta, święta i po świętach” przez cały rok, czyli zarówno w święta jak i po.