Słodycze na diecie bezglutenowej? Jak najbardziej! Przygotowaliśmy duży wybór

 

Dieta bezglutenowa to dla niektórych konieczność, a dla innych świadomy wybór. Całkowite wykluczenie glutenu nie musi jednak wiązać się z rezygnacją z ulubionych produktów. Szczególnie tych, które nie wszystkim kojarzą się ze zdrowym odżywianiem – słodyczy. O tym, czy jedzenie słodkości przy nietolerancji glutenu jest bezpieczne oraz co kryje się w składach produktów bezglutenowych, piszemy poniżej.

Produkty bezglutenowe dla amatorów tego, co słodkie. Sprawdzaj skład!

Osoby uczulone na gluten mogą bardzo źle zareagować nawet na jego śladowe ilości. Dlatego gdy chcemy konsekwentnie unikać tego białka, bez względu na to, czy mamy do czynienia ze słodkimi wypiekami czy czekoladą, powinniśmy dokładnie sprawdzić ich skład i upewnić się, co do braku glutenu. Warto podkreślić, że informacja "gluten free" na etykiecie nie jest gwarancją tego, że produkt nie zawiera składników bez glutenu. Dopiero przestudiowanie listy składników może potwierdzić jego brak. Wśród słodyczy zakazanych przy omawianej nietolerancji, wymienia się m. in. czekolady, ciastka, żelki, gumy do żucia i lody. Ponadto wskazane jest unikanie gotowych budyniów, chipsów i chrupek. Te dostępne w większości sklepów spożywczych bardzo często zawierają niewielkie ilości glutenu, co przy celiakii może być bardzo niebezpieczne. Dla pewności, że w zakupionych słodyczach gluten nie występuje, warto zaopatrywać się w nie w naszym Ekologicznym Markecie ORGANIC24. W skomponowanej przez nas ofercie czekają produkty bezglutenowe, które spełnią oczekiwania wszystkich bezglutenowców.

Bezglutenowe przekąski w słodkim wydaniu. Te słodycze można jeść do woli

Sprzedawana w Organic24 żywność bezglutenowa to w dużym stopniu produkty BIO, bazujące na składnikach pochodzenia ekologicznego. Te, które zostały przez nas oznaczone symbolem BEZ GLUTENU mogą być spożywane przez osoby, które z różnych przyczyn muszą unikać wspomnianego białka roślinnego. Słodycze dostępne na Farmie Zdrowia zawierają np. nierafinowany cukier trzcinowy, miazgę kakaową i mąkę z czerwonej soczewicy. W ciasteczkach można znaleźć płatki owsiane, a w batonach mąkę owsianą i syrop ryżowy. Nasze produkty bezglutenowe w słodkich odsłonach to przekąski, desery, wyroby cukiernicze i typowe słodycze. Biszkopty, rurki kukurydziane, ciasteczka korzenne, lizaki... wybór jest bardzo duży. A wszystko to bez glutenu i w dobrej cenie. Jeśli stosujesz dietę bezglutenową, koniecznie wypróbuj zdrowe słodkości z naszej aktualnej oferty!