Wino bez siarczynów, ekologiczne a biodynamiczne – co to znaczy?

Wino bez siarczynów, ekologiczne a biodynamiczne – co to znaczy?

2

Coraz częściej natrafiamy na informację na butelkach win, mówiącą że dany trunek nie zawiera siarczanów (a raczej siarczynów) lub że mamy odczynienia z winem BIO, winem organicznym, ekologiczne czy biodynamicznym. Postaramy się wyjaśnić różnica lub stosowane wymiennie nazewnictwo oraz czym tak naprawdę jest wino ekologiczne i jak jest różnica pomiędzy winem z certyfikatem ekologicznym a tym bez niego.

Wino ekologiczne a biodynamiczne – co to znaczy?

Termin „wino ekologiczne” jest określeniem stosowanym wymiennie z innymi pojęciami takimi jak: wina organiczne, wina certyfikowane ekologicznie, wina organiczne, wina BIO, wina EKO, wina wytwarzanego z owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw. Inną kategorią są wina biodynamiczne, które poza certyfikatem BIO mówiącym o ekologicznych pochodzeniu winogron używanych do produkcji wina dodatkowo wskazuje na jeszcze większym poszanowaniem dla naturalnych procesów biologicznych i nieufnością wobec środków chemicznych. W winach ekologicznych możliwy jest niewielki dodatek siarczynów mający na celu spowolnienia procesów utleniania się wina oraz rozwoju bakterii. W winach biodynamicznych nie stosuje się tego dodatku, możemy określać je mianem – win bez siarczynów (dodanych). Wspólny mianownik dla wszystkich wymienionych określeń to certyfikat rolnictwa ekologicznego mówiący w tym przypadku o ekologicznym pochodzeniu winogron użytych do wytworzenia wina ekologicznego.

 

Wina biodynamiczne: