

(18+) Wino czerwone Finca Fabian Tempranillo - wytrawne, wegańskie 0,75l - BIO
Świeże i proste wino ze szczepu Tempranillo skomponowane z owoców zbieranych z 12-letnich krzewów po czym winifikowane w tankach ze stali nierdzewnej. Szata o średniej intensywności w kolorze wiśni z purpurowymi refleksami. W nosie czyste i intensywne aromaty czerwonych owoców – truskawki i tarniny. Usta łagodnie wytrawne, zbalansowane i soczyste z dobrą kwasowością i eleganckimi, dojrzałymi taninami. Przyjemny i owocowy posmak.
Czysta natura w tym bezczelnym owocowym czerwonym winie o wyjątkowym stosunku ceny do jakości. Głęboki intensywny jasny wiśniowy kolor z kolorowymi łezkami. Intensywnie wyrazisty nos z korzennymi i mineralnymi nutami. Soczysty i świeży smak. Delikatne do picia i zbalansowane z cudownym owocowym finiszem. Doskonałe wielofunkcyjne wino do wędlin, grilla z czerwonym mięsem i grillowanym drobiem, makaronu z salsą czy sałatki z pomidorów z południowymi przyprawami. Temperatura serwowania: 15°C
- Winiarnia:Riegelmarke - italienische Weine
- Region: Hiszpania, Castilla La Mancha
- Apelacja: Vino de la Tierra de Castilla
- Odmiany winogron: Tempranillo: 100%
- Styl wina: Owocowe czerwone wino
- Rocznik: 2021
- Zamknięcie butelki: Zakrętka Stelvin
- Uprawa: Biodynamiczna
- Alkohol wg objętości: 13,5%
- Objętość netto: 0,75ml
- Temperatura serwowania: 15
- Starzenie się: Kadź ze stali nierdzewnej
Przepis
SKŁADNIKI: Czas przygotowania 40 min ; 2 porcje
- stek cielęcy ekologiczny 1 opakowanie (2 steki)
- 3 marchewki ekologiczne
- 1 duży por ekologiczny
- ziemniaki ekologiczne ok. 0,25 kg
- 2 czerwone cebule ekologiczne
- tymianek 4 gałązki świeżego lub szczypta suszonego
- szałwia - 2 listki
- czosnek - 1 główka
- miód spadziowy - 40 g
- białe wino - 0,2 l
- czerwone wino - 0,5 l
- sól morska do smaku
- pieprz biały do smaku
Sposób przygotowania: Stek cielęcy zamarynować w ziołach, czosnku, pieprzu oraz soli i białym winie 0,2 l, pozostawić na 24 godz. do pełnego zamarynowania. Obsmażyć i wstawić do pieca, zalać sokiem z marynowania, piec przez 2 godz. w 110oC. Po wyjęciu mięsa z pieca odlać sok z pieczenia, dodać do niego czerwone wino i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Warzywa i ziemniaki ugotować, następnie obsmażyć z cebulką i karmelizować w miodzie spadziowym. Stek pokroić, warzywa poukładać na płaskim talerzu, polać sosem i udekorować gałązkami tymianku.