WEGETARIAŃSKI BIO

(18+) Wino czerwone Finca Fabian Tempranillo - wytrawne, wegańskie 0,75l - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8437010828454
Producent: HISZPANIA

Świeże i proste wino ze szczepu Tempranillo skomponowane z owoców zbieranych z 12-letnich krzewów po czym winifikowane w tankach ze stali nierdzewnej. Szata o średniej intensywności w kolorze wiśni z purpurowymi refleksami. W nosie czyste i intensywne aromaty czerwonych owoców – truskawki i tarniny. Usta łagodnie wytrawne, zbalansowane i soczyste z dobrą kwasowością i eleganckimi, dojrzałymi taninami. Przyjemny i owocowy posmak.

Czysta natura w tym bezczelnym owocowym czerwonym winie o wyjątkowym stosunku ceny do jakości. Głęboki intensywny jasny wiśniowy kolor z kolorowymi łezkami. Intensywnie wyrazisty nos z korzennymi i mineralnymi nutami. Soczysty i świeży smak. Delikatne do picia i zbalansowane z cudownym owocowym finiszem. Doskonałe wielofunkcyjne wino do wędlin, grilla z czerwonym mięsem i grillowanym drobiem, makaronu z salsą czy sałatki z pomidorów z południowymi przyprawami. Temperatura serwowania: 15°C

  • Winiarnia:Riegelmarke - italienische Weine
  • Region: Hiszpania, Castilla La Mancha
  • Apelacja: Vino de la Tierra de Castilla
  • Odmiany winogron: Tempranillo: 100%
  • Styl wina: Owocowe czerwone wino
  • Rocznik: 2021
  • Zamknięcie butelki: Zakrętka Stelvin
  • Uprawa: Biodynamiczna
  • Alkohol wg objętości: 13,5%
  • Objętość netto: 0,75ml
  • Temperatura serwowania: 15
  • Starzenie się: Kadź ze stali nierdzewnej

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie

Przepis

Stek cielęcy pieczony w tymianku z karmelizowanymi warzywami
Stek cielęcy pieczony w tymianku z karmelizowanymi warzywami

 

 

SKŁADNIKI: Czas przygotowania 40 min ; 2 porcje

  • stek cielęcy ekologiczny 1 opakowanie (2 steki)
  • 3 marchewki ekologiczne
  • 1 duży por ekologiczny
  • ziemniaki ekologiczne ok. 0,25 kg
  • 2 czerwone cebule ekologiczne
  • tymianek 4 gałązki świeżego lub szczypta suszonego 
  • szałwia - 2 listki
  • czosnek - 1 główka
  • miód spadziowy - 40 g
  • białe wino - 0,2 l
  • czerwone wino - 0,5 l
  • sól morska do smaku
  • pieprz biały do smaku

 

Sposób przygotowania: Stek cielęcy zamarynować w ziołach, czosnku, pieprzu oraz soli i białym winie 0,2 l, pozostawić na 24 godz. do pełnego zamarynowania. Obsmażyć i wstawić do pieca, zalać sokiem z marynowania, piec przez 2 godz. w 110oC. Po wyjęciu mięsa z pieca odlać sok z pieczenia, dodać do niego czerwone wino i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Warzywa i ziemniaki ugotować, następnie obsmażyć z cebulką i karmelizować w miodzie spadziowym. Stek pokroić, warzywa poukładać na płaskim talerzu, polać sosem i udekorować gałązkami tymianku.