

*FARMY ROZTOCZA Kiełbasa biała (250g) - BIO
Kiełbasa biała BIO
Kiełbasa biała BIO w słoiku to doskonała alternatywa dla tradycyjnej konserwy mięsnej. To tradycyjna kiełbasa biała, przyrządzana według staropolskiej receptury. Doskonała nie tylko na Święta.
Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem.
Masa netto: 250g
Producent: FARMY ROZTOCZA
Pochodzenie: Polska
Skład: mięso wieprzowe* 93%, sól, przyprawy*, zioła*, cukier*, substancja konserwująca: azotyn sodu
*składniki pochodzenia ekologicznego
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1008/243
Białko (g): 15
Węglowodany (g): 0,6
W tym cukry (g): 0,5
Tłuszcz (g): 20
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 8,2
Sól (g): 1,6
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.
PRODUKT BIO: TAK
Przepis
Składniki:
- 1,5 l wywaru
- 400 g białej kiełbasy
- 400 g wędzonych żeberek lub boczku
- 2-4 suszone grzyby
- 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- śmietana
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
- chrzan
- opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food