*TRADYCYJNE JADŁO Kiełbasa biała delikatesowa (250g)
UWAGA! Produkt zmiennowagowy. Ostateczna cena zależna jest od rzeczywistej wagi produktu i kalkulowana jest na etapie wystawiania paragonu.
Masa netto: minimalna 250g lub wielokrotność 250g (np. 0,5kg = 2szt.)
Producent: Tradycyjne Jadło
Składniki: mięso wieprzowe 96%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne w tym gorczyca, sól. Konserwowane solą i solą peklową
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość odżywcza kJ/kcal: 917/220,8
Tłuszcz: 16,3g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,7g
Węglowodany: 1,0g
- w tym cukry: 0,5g
Białko: 17,1g
Sól: 1,5g
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze 2-8°C
Przepis
Składniki:
- 5 sztuk surowej białej kiełbasy
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 200 ml bulionu (opcjonalnie jasnego piwa)
- 100 g suszonych grzybów lub 250 g pieczarek
- sól, pieprz, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie
Marynata:
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki kroimy w półplasterki (jeśli używamy grzybów suszonych, najpierw należy je namoczyć w wodzie), następnie smażymy na odrobinie oleju kokosowego do momentu, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i dodajemy poszatkowaną, odciśniętą z nadmiaru soku kapustę kiszoną. Całość smażymy ok. 5 minut. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, całość zalewamy bulionem (125 ml) i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Po tym czasie kapustę z grzybami przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy kiełbasę posmarowaną wcześniej przygotowaną marynatą. Danie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kiełbasę odrobiną piwa lub bulionu.
Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food