Kimchi classic mild (wiaderko)
Kimchi to znacznie więcej niż kiszona sałatka - to dziedzictwo koreańskiej kultury kulinarnej i narodowe danie łączące w sobie wszystkie pięć znanych nam smaków (smak słodki, smak słony, smak gorzki, smak kwaśny, umami (umame))
KIMCHI to zasolone, odpowiednio doprawione warzywa, fermentujące w specjalnej mieszance ziół, chilli i sosu rybnego lub sosu sojowego, jeżeli jest przygotowane w wersji wegetariańskiej.
Old Friends KIMCHI produkowane jest w Polsce, w manufakturze firmy i powstaje z polskich warzyw: kapusty pekińskiej, marchwi, czosnku i białej rzodkwi. KIMCHI Old Friends swój unikalny smak zawdzięcza starannie dobranej mieszance przypraw z koreańskim chilli gochugaru oraz tradycyjnemu koreańskiemu sposobowi kiszenia „kimjang”.
KIMCHI ze swoim wyrazistym smakiem wspaniale sprawdza się w roli niskokalorycznej przekąski lub przyprawy do dań. Wnosi do każdej kuchni akcent świeżości i zaskoczenia. Delikatna, chrupka struktura i przebijająca się słodycz idealnie dopełniają zarówno cięższe, bogate w tłuszcz mięsne dania, jak i aromatyczne zupy, czy lekkie, kolorowe śniadania z jajkiem i tostem w tle. Dodatek KIMCHI w kilkanaście minut zamieni każdą resztkę ryżu, makaronu, tofu, pozostałości warzyw, czy mięsa w pełny smaku posiłek z egzotycznym 'twistem'. Z KIMCHI wszystko smakuje lepiej.
Wersja wegetariańska Old Friends KIMCHI Vegan zawiera sos sojowy. Wersja Classic zawiera sos rybny. Obie wersje występują w opcjach Spicy – ostra i Mild – łagodna.
To co wyróżnia kimchi sposród warzyw, to zawartość żywych kultur bakterii. Nie dość, że jest ich w nim dużo, to są one bardzo różnorodne - według badań w kimchi można znaleźć ponad 100 gatunków mikroorganizmów w tym probiotyczne bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Mikroorganizmy te decydują nie tylko o prozdrowotnych właściwościach potrawy, ale także o jej smaku, a dodatkowo są jej naturalnym konserwantem, dzięki czemu kimchi nie musi zawierać dodatku chemicznych substancji przedłużających termin przydatności do spożycia.
Spożycie żywności fermentowanej zdecydowanie poprawia:
- zdrowie jelit
- pomaga w leczeniu biegunek infekcyjnych
- zmniejsza objawy zaburzeń wchłaniania laktozy
- skraca czas trwania i częstotliwość występowania infekcji dróg oddechowych
- wspiera działanie układu odpornościowego
Kimchi może wykazywać właściwości:
- antynowotworowe
- probiotyczne
- przeciwulteniające
- przeciwzapalne
- pomagające redukować poziom cholesterolu we krwi
- wspierające zdrowie jelita grubego oraz mózgu
- wspierające pracę układu odpornościowego
Masa netto: 900g
Producent: OLD FRIENDS
Pochodzenie: Polska
Skład: kapusta pekińska, rzodkiew biała, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru (0,5%), sos rybny (skład: ekstrakt z ryb z gatunku sardelowatych (66%), sól, cukier), cukier, sól.
Produkt niepasteryzowany.
Wartość odżywcza w 100ml produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 121/29
Białko (g): 1,68
Węglowodany (g): 3,14
W tym cukry (g): 2,35
Tłuszcz (g): 0,52
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,14
Sól (g): 0,95
Warunki przechowywania: Przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 14 dni od otwarcia.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: NIE
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK