WEGETARIAŃSKI BIO

Mąka migdałowa BIO (migdały mielone) (250g) - ORGANIC MARKET

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249974388
    Producent: ORGANIC MARKET
  • Mąkę migdałową uzyskuje się poprzez zmielenie nieprażonych, obranych nasion migdałowca. Mąka taka posiada naturalną słodycz, która nadaje delikatnie słodki smak wykonanym z jej użyciem potrawom.

    Mąka migdałowa (migdały mielone) BIO

    Masa netto: 250g

    Pochodzenie: Włochy

    Skład: migdały mielone (mąka migdałowa)* 100%

    *certyfikowany składnik ekologiczny

    Możliwe alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.

    Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo UE
    Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

    Przepis

    Czekoladowo-migdałowe ciasto z Capri
    Czekoladowo-migdałowe ciasto z Capri

    Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

    Przygotowanie: 20 min

    Pieczenie: 20 min

    Poziom łatwy

    SKŁADNIKI:

    Przygotowanie:

    Podprażamy migdały na blasze w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 8-9 minut na złoty kolor. Następnie studzimy migdały. Wkładamy je do do kielicha blendera i rozdrabniamy. Siekamy czekoladę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, po czym przelewamy do miseczki i studzimy do temperatury pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do osobnych miseczek. Do miski robota kuchennego dodajemy pokrojone masło i połowę cukru. Wyrabiamy składniki do otrzymania puszystego kremu. Następnie stopniowo dodajemy jedno po drugim żółtko. Gdy pierwsze całkowicie wmiesza się w masę, dodajemy kolejne. Wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy migdały i mieszamy szpatułką. Przekładamy masę do innej miski, a miskę robota kuchennego dokładnie myjemy. Do miski robota dodajemy białka z pozostałym cukrem i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą czekoladową, mieszając delikatnie od dołu do góry, aż do połączenia się składników. Formę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i szpatułką wygładzamy jego powierzchnię. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na jakieś 70 minut. Za pomocą patyczka do szaszłyków, sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe. Gdy góra ciasta zbyt mocno się zapieka, przykrywamy je folią aluminiową. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.