ORGANIC Mąka migdałowa ekologiczna (migdały mielone) (250g) - BIO
Mąka migdałowa (migdały mielone) BIO
Masa netto: 250g
Pochodzenie: Włochy
Skład: migdały mielone (mąka migdałowa)* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Możliwe alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2544 kJ / 616 kcal
Tłuszcz - 54 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,9 g
Węglowodany - 5,4 g
w tym cukry - 4,8 g
Białko - 22 g
Sól - 0 g
Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo UE
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis z produktem: ORGANIC Mąka migdałowa ekologiczna (migdały mielone) (250g) - BIO
Składniki:
- 700g gryki kiełkowanej,
- 700g kalafiora (ugotowanego na półtwardo na parze),
- 4 łyżki mąki migdałowej,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- szczypta kurkumy w proszku,
- sól i pieprz czarny (opcjonalnie),
- pęczek młodej dymki,
- zioła wedle uznania i smaku,
- sos
Sposób przygotowania:
sos:
składniki:
- 4 średnie świeże pomidory,
- 3 suszone pomidory,
- 10 suszonych moreli bez pestek,
- 1/2 świeżej czerwonej papryki,
- 2 pęczki dymki (zielona część),
przyprawy: kurkuma w proszku, bazylia suszona, łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Świeże pomidory sparz i obierz. Wraz z pozostałymi składnikami umieść w kielichu blendera i zmiksuj do ulubionej konsystencji (nie musi być na gładko). Sosu możesz używać na surowo lub podgotować go około 5-6 minut.
Kaszę ugotuj i zblenduj z przygotowanym kalafiorem. Dodaj pozostałe składniki, przyprawy i zblenduj ponownie. Ciasto ma wyjść zwarte (w razie potrzeby reguluj jego gęstość mąką kokosową). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj placuszki, które posłużą jako spody do pizzy. Piecz przez 20 minut w 180 C. Przewróć na drugą stronę (to dobry moment, by nałożyć sos i ew. dodatki) i dopiecz przez kolejne 10-20 minut.
Propozycje dodatków:
Do zapiekania - ugotowane na półtwardo: brokuł, kalafior, por, surowe: cukinia, papryka, pomidor, cebula, szpinak, bakłażan z pieca, boczniaki, oliwki, kapary, namoczone suszone pomidory, młody groszek, szparagi.
Na surowo, bez pieczenia: ogórek kiszony, ogórek świeży, awokado, nasiona konopi, świeża bazylia, rukola, kolendra, natka pietruszki, szczypiorek, ulubione świeże zioła.
Przepis pochodzi z książki "Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie.", autorki bloga Ullenka.