WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Mąka migdałowa ekologiczna (migdały mielone) (250g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249974388
Mąkę migdałową uzyskuje się poprzez zmielenie nieprażonych, obranych nasion migdałowca. Mąka taka posiada naturalną słodycz, która nadaje delikatnie słodki smak wykonanym z jej użyciem potrawom.

Mąka migdałowa (migdały mielone) BIO

Masa netto: 250g

Pochodzenie: Włochy

Skład: migdały mielone (mąka migdałowa)* 100%

*certyfikowany składnik ekologiczny

Możliwe alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 2544 kJ / 616 kcal
Tłuszcz - 54 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,9 g
Węglowodany - 5,4 g
w tym cukry - 4,8 g
Białko - 22 g
Sól - 0 g

Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo UE
Informacje dodatkowe: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Blondie z masłem migdałowym
Blondie z masłem migdałowym

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023

Składniki na 9 dużych lub 16 małych kawałków

  • 1 szklanka (164 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki, przepłukanej i odsączonej
  • 1/2 szklanki (125 g) masła migdałowego
  • 3 łyżki (45 ml) neutralnego oleju roślinnego, np. z awokado
  • 1/2 szklanki (120 ml) syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki (65 g) mąki migdałowej lub niebielonej mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki (46 g) mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki (58 g) wegańskich kropelek czekoladowych lub karmelowych (opcjonalnie)

woda (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż kwadratową formę (20 × 20 cm) papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.

2. Umieść ciecierzycę w misie robota kuchennego i zmiksuj na purée. Dodaj masło migdałowe, olej, syrop z agawy lub klonowy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli masa wydaje ci się zbyt gęsta, dodawaj po łyżce wody i miksuj dalej, aż efekt będzie zadowalający.

3. Przełóż masę z ciecierzycą do dużej miski. Dołóż mąkę migdałową i owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Dokładnie wymieszaj i dorzuć kropelki czekoladowe lub karmelowe (opcjonalnie). Przełóż masę do przygotowanej formy. Używając łopatki pokrytej olejem w sprayu, wyrównaj jej powierzchnię i posyp wierzch kropelkami czekoladowymi.

4. Piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 30 minut na kratkę. Następnie pokrój na kwadraty.

Wartość odżywcza w 1 kawałku (przy 9 kawałkach): 260 kcal,

7 g białka, 17 g tłuszczu, 23 g węglowodanów,

14 g cukru, 4 g błonnika

W 1 kawałku (przy 16 kawałkach): 150 kcal,

4 g białka, 10 g tłuszczu, 13 g węglowodanów,

9 g cukru, 2 g błonnika