BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

FABIJAŃSCY Makaron penne (rurka) z groszku zielonego bezglutenowy (250g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5902811254229
    Producent: FABIJAŃSCY
  • Bezglutenowy makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, białka oraz  szeregu witamin  i minerałów. Zachowuje on nie tylko wartości odżywcze grochu, ale również jego walory smakowe - charakteryzuje się grochowym i lekko razowym posmakiem. Gotuje się go znacznie krócej niż makarony razowe.  Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest jego lekkostrawność.

    Makaron penne (rurka) z groszku zielonego bezglutenowy - BIO  

    Do jego produkcji wykorzystuje się zaledwie dwa składniki - mąkę grochową i wodę. Mąka jest wytwarzana z suchych ziaren groszku pochodzących najczęściej z ekologicznych upraw.
    Mąka grochowa nie zawiera glutenu i może pełnić rolę substytutu mąki pszennej. Makaron z niej wykonany charakteryzuje się pięknym zielonym kolorem, który, zależnie od sezonu i uprawy, może różnić się odcieniami stanowiąc oryginalny element wielu dań.

    Makaron grochowy zawiera wszystkie dobroczynne składniki, które znajdziemy w grochu, a zatem:
    - witaminy - A, C, E i K1, witaminy z grupy B
    - minerały - wapń, magnez, fosfor, żelazo, jod, potas
    - błonnik

    Masa netto: 250g

    Producent: FABIJAŃSCY

    Dystrybutor: Bio Planet

    Kraj pochodzenia: Polska

    Składniki: mąka z groszku zielonego*, woda źródlana

    *certyfikowany składnik ekologiczny

    Wartość odżywcza w 100 g:
    Wartość energetyczna: 1388 kJ / 329 kcal
    Tłuszcz: 2 g
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: <0,2 g
    Węglowodany: 48,2 g
     - w tym cukry: 2,9 g
    Błonnik: 15,7 g
    Białko: 21,7 g
    Sól: 0 g

    Certyfikat: Pl-EKO-01 - Rolnictwo UE

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

    Data min. trwałości: Makaron grochowy na długo zachowuje swoje właściwości - termin przydatności do spożycia wynosi 2 lata od dnia produkcji

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK 

    Przepis

    Przepis na Penne po Florencku
    Przepis na Penne po Florencku

    Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do aromatycznych Włoch prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne włoskie danie rodem z domu Medyceuszy - penne po florencku. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

    Składniki:

    • makaron penne razowy 200g
    • bakłażan 200g
    • suszone pomidory 100g
    • bazylia 20g
    • pieczarki 120g
    • oliwa z oliwek 40g
    • kurczak 400g
    • czosnek 15g
    • pomidory koktajlowe 120g

     

    Przygotowanie:

    Ugotować makaron al dente, pokroić bakłażan w romby, pieczarki w cząstki, kurczaka w paski, pomidory na połówki. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić bakłażan i smażyć ok 2 min. Następnie dodać kurczaka i dalej smażyć razem kolejne 5 min, dorzucając pieczarki aż do ich zrumieniania. Dodać czosnek, suszone pomidory i siekaną bazylię. Na koniec połączyć wszystko z makaronem i chwilę razem zagrzać. Potrawa gotowa!