BIO

*JABŁOŃSCY Rukola szerokolistna (100g) - BIO (k) (f)

Dodaj recenzję
Kod: 3312
Producent: JABŁOŃSCY

Rukola szerokolistna BIO

Rukola spakowana jest w plastikowy pojemnik. Produkt należy umyć przed spożyciem.

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: ekologiczna rukola

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 104,6 kJ/ 25 kcal
Węglowodany (g): 3,7
- w tym cukry (g): 2,1
Tłuszcz (g): 0,7
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,1
Błonnik (g): 1,6
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0,1

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Nietestowany na zwierzętach: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Socca/ farinata z cukinią i pomidorami
Socca/ farinata z cukinią i pomidorami

SKŁADNIKI (2-3 porcje)

1 szklanka mąki z ciecierzycy

¾ szklanki wody

2 łyżki oliwy extra vergine

10-15 pomidorków koktajlowych

½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ łyżeczki suszonej cebuli

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado

 

Lista produktów

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.

Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.