BIO

ORGANIC Mąka ryżowa pełnoziarnista, ekologiczna (900g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249976443

Mąka ryżowa pełnoziarnista ma delikatnie słodkawy smak, więc nadaje się doskonale do słodkich wypieków, naleśników, deserów, ale też kotletów wegetariańskich i chleba.

Masa netto: 900g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: 100%mąka ryżowa pełnoziarnista

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1508 kJ / 356 kcal
Tłuszcz - 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 74 g
w tym cukry - 0,9 g
Białko - 7,9 g
Sól - 0,02 g

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Placek kokosowy z kremem orzechowym
Placek kokosowy z kremem orzechowym

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na każdą okazję, to placek kokosowy z pewnością sprawdzi się w 100%. Ciasto ma lekkość biszkoptu, jest łatwe w wykonaniu, a do tego stanowi świetną bazę dla różnych dodatków, dzięki którym możesz za każdym razem nadawać mu nieco inny charakter. Placek kokosowy idealnie sprawdzi się zarówno do kawy w gronie przyjaciół, jak i podczas odświętnych okazji. Doskonale smakuje sam, jak i z dowolną masą, którą możesz przełożyć jego puszyste warstwy. Poniżej podajemy przepis na poprawę każdego humoru ;)

SKŁADNIKI:

Do kuwertury czekoladowej:

Do przełożenia i dekoracji:

  • 300–350 g kremu orzechowego do smarowania
  • 500 g polewy czekoladowej śruta kakaowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Przesiać razem mąkę ryżową, skrobię, proszek do pieczenia i odstawić. Utrzeć żółtka z syropem ryżowym, dolewając powoli olej, następnie dodawać naprzemiennie składniki sypkie i napój sojowy. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Ubić białka na sztywno i dodać do ciasta kokosowego. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy (o średnicy 20–24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przygotować krem czekoladowy: podgrzać śmietanę i zdjąć z ognia, zanim się zagotuje. Dodać czekoladę i wymieszać tak, aby uzyskać gładki krem, pozbawiony grudek. Schłodzić. Placek przekroić na pół i posmarować kremem orzechowym. Położyć drugą połowę placka, pokryć polewą czekoladową i udekorować śrutą kakaową oraz płatkami kokosowymi.

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.