BIO

ORGANIC Sok z cytryn ekologicznych 100% (250ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249974531
Producent: ORGANIC MARKET
Sok wyciśnięty ze świeżych sycylijskich cytryn ekologicznych. Zawiera naturalnie występujące cukry. Pasteryzowany.

Sok z cytryn 100%  BIO

Objętość netto: 250ml

Producent: Organic

Pochodzenie: Włochy

Skład: sok wyciśnięty z cytryn ekologicznych 100%
Zawiera naturalnie występujące cukry.

Wartość odżywcza w 100ml:

Wartość energetyczna: 28kcal (120 kJ)

Białko: 0,4g

Węglowodany: 6,5g
 - w tym cukry: 1,8g

Tłuszcz: 0,1g
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g

Certyfikacja: IT-BIO-007, rolnictwo UE ; PL-EKO-01

Warunki przechowywania:Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 7 dni.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Wegański makowiec z orzechami i lukrem
Wegański makowiec z orzechami i lukrem

Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

SKŁADNIKI:

  • 200 g suchego maku mielonego
  • 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały )
  • 50 g mąki gryczanej białej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki z tapioki)
  • ½ łyżeczka sody
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki wybranego oleju
  • wybrana substancja słodząca do smaku

Lukier:

  • 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, aż mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Gotowe ciasto wykładamy do blaszki o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Lukier: Cukier puder wsypujemy do kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto. Uwagi: Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku.

* Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl