ORGANIC Otręby owsiane, ekologiczne (200g) - BIO
Otręby przed spożyciem zalecamy poddać krótkotrwałej obróbce cieplnej. Należy pamiętać o tym, aby nie przekraczać dziennego spożycia 2-3 łyżeczek otrąb, ponieważ zbyt duża nagła podaż blonnika może powodować bóle brzucha. Otręby powinno się wprowadzać do diety stopniowo, dbając o pdpowiednie nawodnienie organizmu.
Otręby są polecane przy wspomaganiu pracy jelit, utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy, a ze względu na zawartość magnezu i witamin z grupy B, wspomagają układ nerwowy i hormonalny. Niska kalorycznośc i zmniejszanie uczucia głodu sprawiają, że otręby mają zastosowanie w dietach redukcyjnych.
Masa netto: 200 g
Producent: Organic Farma Zdrowia
Konfekcjowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: otręby owsiane* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1517 kJ/ 361 kcal
Węglowodany (g): 46
- w tym cukry (g): 1,3
Tłuszcz (g): 7,7
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,7
Błonnik (g): 18
Białko (g): 18
Sól (g): 0
Alergeny: owies
Mozliwe alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soja
Certyfikat: ekologiczny
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Nietestowany na zwierzętach: TAK
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
SKŁADNIKI: na 1 bochenek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
- 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
- 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
- olej do wysmarowania
- foremki do pieczenia
- opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.