




**FARAT Mięso mielone z indyka ekologiczne (ok. 500g) - BIO (dostępność: pn.-wt. i czw.-pt.) (f)
Mięso mielone z indyka ekologicznego to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie zdrowie i jakość produktów. Indyk hodowany jest bez stosowania antybiotyków i hormonów i jest wolny od szkodliwych substancji. Mięso jest delikatne i lekkostrawne, co sprawia, że stanowi doskonały składnik do wielu potraw.
Dostępność: poniedziałek - wtorek oraz czwartek - piątek
UWAGA! Gdy produkt zostanie zamówiony poza wskazanymi dniami dostępności, zostanie zamieniony na odpowiednik firmy Naturalny Drób.
Dostawa i płatność: Dostawy realizujemy 24-72h od złożenia zamówienia transportem firmowym na terenie Warszawy i okolic kurierem na terenie całej Polski, zamówienia zapakowane w termoboxy z wkładami chłodniczymi, zachowuje świeżość.
Producent: Gospodarstwo Witold i Jadwiga Farat
Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikacja BIO: Produkt rolnictwa ekologicznego pod kontrolą Agro Bio Test.
Masa netto: produkt wagowy, cena podana za 500g; Ostateczna cena jest naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą spakowanej porcji.
Składniki: mięso mielone z indyka ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 352 kJ/84 kcal; Tłuszcz: 0,70 g;w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,22 g; Węglowodany: 0,00 g; w tym cukry: 0,00 g; Białko: 19,20 g
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. 2°C - 8°C
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: NIE
Produkt wegański: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
SKŁADNIKI:
- 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica)
- 150 g ugotowanego batatu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
- ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- sól himalajska różowa
- świeżo zmielony pieprz biały
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- żurawina niskosłodzona
- liście laurowe do dekoracji
Przygotowanie: Zmielone mięso z indyka włóż do miski, posól je i popierz, wymieszaj Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni z 1 łyżką oleju, dodaj do mięsa Dołóż ugotowany batat, świeżo zmielone siemię lniane, lubczyk i olej Wszystkie składniki zblenduj przy pomocy ręcznego blendera, uzyskując gładką masę Dopraw solą, papryką, gałką muszkatołową, wymieszaj Nagrzej piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem Foremkę wysmaruj olejem, obsyp bezglutenowymi płatkami owsianymi i wypełnij pasztetem, dociskając do dna i brzegów formy Wierzch pasztetu udekoruj żurawiną oraz liśćmi laurowymi Foremkę z pasztetem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i wystudź w keksówce, przełóż na deskę Podawaj bardzo dobrze wystudzony