WEGETARIAŃSKI BIO

RUNOLAND Dżem z jagody leśnej bez dodatku cukru (200g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5901641002901
    Producent: RUNOLAND
  • Dżem z jagody leśnej bez dodatku cukru, z dodatkiem soku jabłkowego, ekologiczny.

    Waga: 200g.

    Producent: Runoland

    Skład: jagoda czarna (Vaccinium myrtillus)* 60%, zagęszczony sok jabłkowy* 33% (zawiera naturalnie występujące cukry), woda, pektyna jabłkowa - substancja zagęszczająca, fruktoza, kwas askorbinowy - regulator kwasowości.
    * składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-01
    Pasteryzowany.

    Przepis

    Mazurek chałwowo - porzeczkowy
    Mazurek chałwowo - porzeczkowy

    SKŁADNIKI: (średnica blaszki 25cm)  

    • 200g mąki gryczanej jasnej lub 150g mąki owsianej bezglutenowej
    • 50g mąki kukurydzianej
    • 50g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szypta soli  
    • 50g tahini do ciasta + 2 łyżki tahini do bitej śmietany kokosowej
    • 70g syropu z agawy lub klonowego
    • 70g oleju słonecznikowego  
    • puszka kremu kokosowego schłodzonego w lodówce minimum 8h
    • 2 łyżeczki ksylitolu
    • 1 słoik dżemu porzeczkowego 100%
    • woda (opcjonalnie)

     

    Dodaj wszystkie

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Do miski wrzucamy mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, 50g tahini, olej i wybrany syrop. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Po umyciu rąk ciasto nie powinno się przyklejać do dłoni.  Rozgrzewamy piekarnik do 190 °C. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, a 1/3 oblepiamy boki do wysokości 2 cm. Nakłuwamy widelcem boki oraz spód i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gęstą część kremu kokosowego wyjmujemy do suchego, wysokiego pojemnika, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy około 1 minutę. Ponownie wkładamy do lodówki. Spód wystudzonego ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy ubitym kremem kokosowym. Łyżką ubrudzoną w dżemie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Należy wykonywać okrężne ruchy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

    Przepis Ewy Ługowskiej (Misy Mocy) z e-booka „Przepisy z Mocą”