WEGETARIAŃSKI

Koncentrat barszczu czerwonego (240g) VITAPOL

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5901273000344
    Producent: VITAPOL
  • Koncentrat barszczu czerwonego to esencja najlepszych składników odżywczych, jakich dostarczają nam buraki. Dzięki swojej konsystencji idealnie sprawdza się w kuchni. Stanowi podstawę wielu zup - nie tylko wigilijnego barszczu. W sezonie letnim przyrządzimy z niego fantastyczny chłodnik. Zawiera witaminy C, B1, B2, prowitaminę A, PP oraz wiele makro- i mikroelementów: wapń, magnez, sód, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Posiada liczne aminokwasy i barwniki (betacyjanina i betaksantyna). Burak korzystnie oddziałuje na zwalczanie nowotworów. Picie soku pomaga oczyszczać krew i wydalać kwas moczowy z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Pomaga przy zwalczaniu grypy i chorób przeziębieniowych. Koncentrat służy do błyskawicznego przyrządzania czerwonego barszczu lub chłodnika na bazie kefiru. Po sporządzeniu wywaru warzywnego lub mięsnego należy dodać koncentrat w stosunku 1:10 i wymieszać. Produkt nie zawiera konserwantów i barwników Sporządzony według domowej receptury Nie gotować

    Masa netto: 240g

    Producent: Vitapol

    Składniki: sok z buraka odtworzony z soku zagęszczonego, cukier, przyprawy (czosnek, majeranek, bazylia, pieprz naturalny, pieprz ziołowy), sól kuchenna, kwas mlekowy - regulator kwasowości.

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1237,2 kJ/ 296 kcal
    Tłuszcz (g): 1,2

    Białko (g): 1,2
    Sól (g): 1,0

    Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Przepis

    Wielkanocny barszcz czerwony
    Wielkanocny barszcz czerwony

    Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.

    Składniki:

    • 1 l wywaru warzywnego lub na bazie wędzonki (żeberka, boczek, pieczona szynka)
    • 4-6 buraków
    • 500 ml barszczu kiszonego (jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak) lub 500 ml zakwasu z buraków (wówczas danie będzie bardziej wyraziste)
    • chrzan
    • ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pieprz, majeranek
    • opcjonalnie: śmietana

    Przygotowanie:

    Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.

    Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food