LECKERS Aromat migdałowy (4 x 2ml) - BIO
Aromat migdałowy ekologiczny
Objętość netto: 4 x 2ml
Producent: Lecker's
Pochodzenie: Niemcy
Skład: 100 % naturalny aromat migdałowy* Olejek tłoczony na zimno z migdałów ekologicznych
1/2 buteleczki wystarcza na 500 g mąki. Doskonale nadaje się do deserów- ciast, ciasteczek, sosów deserowych czy twarogów.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1390/332
Tłuszcz (g): 0
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe (g): 0
Węglowodany (g): 0
- w tym cukry (g): 0
Białko (g): 0
Sól (g): 0
Certyfikacja: DE-OKO-001
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PRODUKT BIO: TAK
PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK
PRODUKT BEZ CUKRU: TAK
PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK
PRODUKT BEZ ORZECHÓW: NIE
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Wilgotna puszysta, lekka jak piórko – taka powinna być idealna babka wielkanocna. Do jej pieczenia najlepiej użyć ekologicznej mąki, jajek od kur z wolnego wybiegu oraz naturalnego, dobrej jakości masła.
SKŁADNIKI:
- 200 g ekologicznej mąki pszennej, owsianej lub gryczanej (mąki można łączyć)
- 50 g ekologicznej mąki migdałowej
- 250 g naturalnego masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub zdrowego słodzika (np. ksylitolu lub stewii)
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- skórka starta z 1 dobrze wyszorowanej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 łyżki rodzynek
- kilka kropli naturalnego ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- domowy lukier do dekoracji
WYKONANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W mikserze ubij białka dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ostrożnie przełóż ją do innej miski. Utrzyj masło z żółtkami, a następnie dodaj słodzik, cukier z prawdziwą wanilią, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz 2-3 łyżki skórki pomarańczowej (resztę wykorzystasz później). Przesiej i wsyp oba rodzaje mąki, dodaj ekstrakt migdałowy i całość dokładnie wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".