ORGANIC Rodzynki sułtanki ekologiczne (500g) - BIO
Masa netto: 500 g
Producent: ORGANIC
Składniki: rodzynki sułtanki*, olej słonecznikowy* (max.0,5%)
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1372/324
Węglowodany (g): 71,0
- w tym cukry (g): 67,0
Tłuszcz (g): 1,1
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,0
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0
Możliwe alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Certyfikat: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki (u mnie wrocławska)
- szklanka cukru
- 250 ml miodu
- 25 dag masła lub margaryny
- 250 ml śmietany
- jajko
- 4 żółtka
- opakowanie przyprawy do pierników
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 g bakalii (u mnie orzechy, suszone śliwki i rodzynki)
- orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie
1. W rondlu roztop miód i masło. Do letniej masy dodaj śmietanę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, cukier i mąkę. Zmiksuj składniki na gładką gęstą masę.
2. Dodaj pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i śliwki. Wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przełóż do trzech wysmarowanych masłem jednorazowych keksówek 10 x 23 cm.
4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół).
5. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu powinien być suchy.
6. Zimne pierniki udekoruj lukrem z dodatkiem kakao (patrz przepis s. 148). Posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Rada Wioli:
Piernik piekę w trzech keksówkach, ale jeśli chcesz, możesz upiec go w jednej formie o wymiarach 24 × 27 cm.