WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Rodzynki sułtanki ekologiczne (500g) - BIO

Kod: 5908249974050
Rodzynki BIO to suszone powoli owoce winogron z upraw ekologicznych. Rodzynki ekologiczne są niesiarkowane, a brązowy kolor owoców świadczy, że suszono je na słońcu , czyli w znany od wieków i najbardziej naturalny sposób. Skoncentrowana w wyniku tego procesu ilość łatwo przyswajalnego cukru gronowego pozwala dostarczyć dużą dawkę energii w małej porcji. >>> Rodzynki sułtanki to doskonała przekąska oraz dodatek do wypieków, deserów i sałatek. To świetny zastrzyk energii przed intensywnym treningiem czy ważnym egzaminem. Rodzynki są jednymi ze zdrowszych przekąsek, zawierają sporo błonnika oraz cennych pierwiastków takich jak potas, żelazo, fosfor, mangan oraz miedź. Rodzynki stanowią również ciekawy dodatek do potraw, przełamując swoją słodyczą  dania zarówno mięsne jak i warzywne. Dodane do sałatek albo ciasta urozmaicą i wzbogacą ich smak.

Masa netto: 500 g
Producent: ORGANIC
Składniki: rodzynki sułtanki*, olej słonecznikowy* (max.0,5%)
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli

Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal)
: 1372/324
Węglowodany (g): 71,0
 - w tym cukry (g): 67,0
Tłuszcz (g): 1,1
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,0
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0

Możliwe alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny. 
Certyfikat: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE 
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt naturalny: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

 

Przepis

Piernik na miodzie
Piernik na miodzie

Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki (u mnie wrocławska)
  • szklanka cukru
  • 250 ml miodu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 250 ml śmietany
  • jajko
  • 4 żółtka
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g bakalii (u mnie orzechy, suszone śliwki i rodzynki)
  • orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie

1. W rondlu roztop miód i masło. Do letniej masy dodaj śmietanę, jajko, żółtka, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, cukier i mąkę. Zmiksuj składniki na gładką gęstą masę.

2. Dodaj pokrojone orzechy włoskie, rodzynki i śliwki. Wymieszaj.

3. Gotowe ciasto przełóż do trzech wysmarowanych masłem jednorazowych keksówek 10 x 23 cm.

4. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra–dół).

5. Po tym czasie wbij w ciasto patyczek (np. do szaszłyków). Po wyjęciu powinien być suchy.

6. Zimne pierniki udekoruj lukrem z dodatkiem kakao (patrz przepis s. 148). Posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

Rada Wioli:

Piernik piekę w trzech keksówkach, ale jeśli chcesz, możesz upiec go w jednej formie o wymiarach 24 × 27 cm.