ORGANIC Ciecierzyca ekologiczna (500g) - BIO
Masa netto: 500g
Składniki: ciecierzyca ekologiczna
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Pochodzenie: Turcja
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 343 kcal (1445 kJ)
- Białko: 22g
- Błonnik: 17g
- Sól: 0,06g
- Węglowodany: 45g
- - w tym cukry: 11g
- Tłuszcz: 4,6g
- -w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6g
Certyfikacja BIO: PL-EKO-07
Informacje dodatkowe: Sposób przygotowania: cieciorkę należy przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez około 12 godzin. Wsypać do gotującej wody i gotować do miękkości. Posolić przed końcem gotowania
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis
Barszcz czerwony z cieciorką.
Składniki:
- koncentrat barszczu czerwonego
- ciecierzyca w zalewie
- włoszczyzna
- 2 cebule
- 1kg buraków
- 20g suszonych grzybów
Przygotowanie:
1) Przygotować 2 litry wywaru z warzyw.
2) Osobno ugotować opłukane i namoczone w wodzie grzyby, odcedzić.
3) Do ugotowanego wywaru dodać 1 słoiczek koncentratu barszczu czerwonego, zamieszć, nie gotować.
4) Na talerzu położyć 1 łyżkę odsączonej z zalewy cieciorki, wlać barszcz.
5) Dodać pokrojone w paski ugotowane grzyby, dla smaku można dodać 1 łyżeczkę oleju lanianego.