




Sałata rzymska mini 2 szt. - BIO (PL)
W opakowaniu 2 sztuki kruchej, soczystej i delikatnej mini sałaty rzymskiej. Świetnie pasuje do serów, zwłaszcza pleśniowych oraz sosów na bazie majonezu. Jest bogata w wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo oraz witaminy B1, B2, PP oraz C. Zawiera spore ilości karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Kanapka z awokado czy sałatka z jajkiem? A może by tak jedno i drugie? Połącz te dwa ulubione dania (i oba wzmacniające odporność składniki) w jednej kremowej sałatce. Przekonasz się, że doskonale ze sobą współgrają.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.
• 6 dużych jajek
• 2 awokado, przecięte na pół i wypestkowane
• 2 łyżki niskotłuszczowego majonezu
• 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego
• 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
• sok z ½ cytryny
• ¼ łyżeczki soli
• 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• 6 pit pełnoziarnistych
• 6 liści sałaty, podzielonych na pół
• 2 pomidory śliwkowe (rzymskie) pokrojone w cienkie plasterki
1. Włóż jajka do średniego garnka i zalej je wodą, tak by całkiem je przykryła. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, przykryj go pokrywką i pozostaw jajka we wrzątku na 15 minut. Odlej wodę, przelej jajka zimną wodą i odstaw na 10 minut. Obierz ze skorupek i pokrój w grubą kostkę.
2. Umieść jajka w średniej misce. Wydrąż połówki awokado łyżką i dodaj do jajek. Zgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj majonez, jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
3. Odetnij brzeg każdej pity, aby powstała kieszonka. Opiecz pity w tosterze, piekarniku lub na patelni.
4. Włóż do każdej pity liść sałaty i po tyle samo plasterków pomidora. Nadziej chlebki porcją (125ml) pasty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dobra rada: Do kanapek przeważnie używam pomidorów śliwkowych, znanych także jako rzymskie, ponieważ mają o wiele mniej pestek oraz soku niż inne odmiany. W efekcie pieczywo tak szybko nie rozmięka.