Pita z pastą z jajek i awokado
Kanapka z awokado czy sałatka z jajkiem? A może by tak jedno i drugie? Połącz te dwa ulubione dania (i oba wzmacniające odporność składniki) w jednej kremowej sałatce. Przekonasz się, że doskonale ze sobą współgrają.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.
• 6 dużych jajek
• 2 awokado, przecięte na pół i wypestkowane
• 2 łyżki niskotłuszczowego majonezu
• 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego
• 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
• sok z ½ cytryny
• ¼ łyżeczki soli
• 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• 6 pit pełnoziarnistych
• 6 liści sałaty, podzielonych na pół
• 2 pomidory śliwkowe (rzymskie) pokrojone w cienkie plasterki
1. Włóż jajka do średniego garnka i zalej je wodą, tak by całkiem je przykryła. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, przykryj go pokrywką i pozostaw jajka we wrzątku na 15 minut. Odlej wodę, przelej jajka zimną wodą i odstaw na 10 minut. Obierz ze skorupek i pokrój w grubą kostkę.
2. Umieść jajka w średniej misce. Wydrąż połówki awokado łyżką i dodaj do jajek. Zgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj majonez, jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
3. Odetnij brzeg każdej pity, aby powstała kieszonka. Opiecz pity w tosterze, piekarniku lub na patelni.
4. Włóż do każdej pity liść sałaty i po tyle samo plasterków pomidora. Nadziej chlebki porcją (125ml) pasty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dobra rada: Do kanapek przeważnie używam pomidorów śliwkowych, znanych także jako rzymskie, ponieważ mają o wiele mniej pestek oraz soku niż inne odmiany. W efekcie pieczywo tak szybko nie rozmięka.