Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

2

Składniki:

• 50 g czerwonej soczewicy

• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

• 400 g naturalnego tofu

• 1 cebula

• 1 pęczek koperku lub szczypiorku

• 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania (można wymienić na: mąkę owsianą, z ciecierzycy, bułkę tartą)

• 2 łyżeczki soli kala namak

• 2 łyżki czosnku granulowanego

• ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

• ½ łyżeczki kurkumy

• 4 łyżki oleju + olej do smażenia

• pieprz do smaku

Czerwoną soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Tofu rozdrobnij w dłoniach, a cebulę i koperek bardzo drobno pokrój. Do dużej misy wrzuć wszystkie składniki, zagnieć dłońmi i dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut. Uformuj 10 kotlecików. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Wyłóż kotlety na ręcznik kuchenny, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.

 

Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.

Podobne artykuły