Kotlety jajeczne
Składniki:
• 50 g czerwonej soczewicy
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
• 400 g naturalnego tofu
• 1 cebula
• 1 pęczek koperku lub szczypiorku
• 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania (można wymienić na: mąkę owsianą, z ciecierzycy, bułkę tartą)
• 2 łyżeczki soli kala namak
• 2 łyżki czosnku granulowanego
• ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
• ½ łyżeczki kurkumy
• 4 łyżki oleju + olej do smażenia
• pieprz do smaku
Czerwoną soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Tofu rozdrobnij w dłoniach, a cebulę i koperek bardzo drobno pokrój. Do dużej misy wrzuć wszystkie składniki, zagnieć dłońmi i dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut. Uformuj 10 kotlecików. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Wyłóż kotlety na ręcznik kuchenny, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.
Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.