BIO

BIO PLANETE Olej do smażenia z ghee (500 ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4260355581722
    Producent: BIO PLANETE
  • SKŁADNIKI
    olej słonecznikowy*, masło Ghee*(20%), ekstrakt z masła* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Wstrząsnąć przed użyciem. Nie podgrzewać powyżej 200 ° C.

    OPIS
    Nowy, zdrowy olej przyciąga swoich klientów poprzez doskonałe połączenie  Ghee i łagodnego oleju słonecznikowego . Kompozycja ta jest harmoniczna i bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy) oraz witaminę E. Intensywny smak masła idealnie pasuje do warzyw , smażonych ziemniaków, naleśników  i ryb.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna - 3330 kJ / 810 kcal
    Tłuszcz - 90,0 g
    w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 18,0 g
    w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 67,0 g
    w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 5,0 g
    Węglowodany - 0,0 g
    w tym cukry - 0,0 g
    Białko - 0,0 g
    Sól - 0,0 g
    Witamina E - 30 mg

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed  światłem.

    Przepis

    Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki
    Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki

    Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.

     

    SKŁADNIKI:

    • 400 g marchewki

    • 400 g korzenia pietruszki

    • 1 pęczek natki pietruszki

    • 1 cebula obrana

    • 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę

    • 6 łyżek ekologicznej kaszy manny

    • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

    • ½ -1 łyżeczka przyprawy curry

    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    • olej roślinny do smażenia

    WYKONANIE

    Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".