BIO

BIO PLANETE Olej do smażenia z ghee (500 ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4260355581722
    Producent: BIO PLANETE
  • SKŁADNIKI
    olej słonecznikowy*, masło Ghee*(20%), ekstrakt z masła* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Wstrząsnąć przed użyciem. Nie podgrzewać powyżej 200 ° C.

    OPIS
    Nowy, zdrowy olej przyciąga swoich klientów poprzez doskonałe połączenie  Ghee i łagodnego oleju słonecznikowego . Kompozycja ta jest harmoniczna i bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy) oraz witaminę E. Intensywny smak masła idealnie pasuje do warzyw , smażonych ziemniaków, naleśników  i ryb.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ml
    Wartość energetyczna - 3330 kJ / 810 kcal
    Tłuszcz - 90,0 g
    w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 18,0 g
    w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 67,0 g
    w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 5,0 g
    Węglowodany - 0,0 g
    w tym cukry - 0,0 g
    Białko - 0,0 g
    Sól - 0,0 g
    Witamina E - 30 mg

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić przed  światłem.

    Przepis

    Kotlety jajeczne
    Kotlety jajeczne

    Składniki:

    • 50 g czerwonej soczewicy

    • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

    • 400 g naturalnego tofu

    • 1 cebula

    • 1 pęczek koperku lub szczypiorku

    • 2 łyżki mąki kukurydzianej + mąka do obtaczania (można wymienić na: mąkę owsianą, z ciecierzycy, bułkę tartą)

    • 2 łyżeczki soli kala namak

    • 2 łyżki czosnku granulowanego

    • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

    • ½ łyżeczki kurkumy

    • 4 łyżki oleju + olej do smażenia

    • pieprz do smaku

    Czerwoną soczewicę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Siemię lniane zalej 10 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Tofu rozdrobnij w dłoniach, a cebulę i koperek bardzo drobno pokrój. Do dużej misy wrzuć wszystkie składniki, zagnieć dłońmi i dopraw do smaku. Odstaw na 15 minut. Uformuj 10 kotlecików. Każdy obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron. Wyłóż kotlety na ręcznik kuchenny, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.

     

    Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.